Підтримати нас

Де шукати бомбосховище?

Vgoru
Автор статті
28 квітня 2021 13:05
1,519
Поширити:

Російські війська, що підступили до кордонів України і стали загрожувати наступом, викликали напругу і закономірні питання: де населенню ховатися на випадок війни? А справді: де шукати порятунку, якщо раптом спалахнуть бойові дії? Схожої паніки херсонці вже зазнавали під час окупації Росією Криму. І ось знову...

Чи є і в якому стані зараз, у 2021 році, бомбосховища в Херсоні? Саме про це ми спробували дізнатися, набравши в Гуглі  запит «Карта бомбосховищ Херсона». Як виявилося, її просто нема. І вказівників по місту теж не побачиш. Вдалося віднайти тільки інформацію зі столиці. Київська міська державна адміністрація оновила мапу, де вказані адресні місця укриттів у підземному просторі. 

Останні згадки в Інтернеті про моніторинг херсонських бомбосховищ датуються 2014 -2015 роком. Ось повідомлення сайту міськради від 22 липня 2014 року: «Як розповів міський голова Володимир Миколаєнко, під час робочого виїзду, всього у м. Херсоні 138 захисних об’єктів, з них готові прийняти людей для порятунку 91 підземна споруда».

Через 7 місяців, 10 лютого 2015 року, на цю тему відгукнувся сайт Херсонської облдержадміністрації: «Слід, аби активісти, афганці, яким не байдужа доля країни, люди з інженерною чи технічною освітою, на власні очі побачили, в якому тяжкому стані на сьогодні знаходяться бомбосховища», – зауважив голова обласної державної адміністрації Андрій Путілов під час засідання Ради оборони Херсонської області. За його переконанням, це дозволить також контролювати чиновників, які не зможуть просто списувати приміщення, а муситимуть виконувати реальну роботу.

З того часу спливло чимало води. І зараз нам не відомо, чи вдалося людям з вищою інженерною чи технічною освітою побачити «тяжкий стан бомбосховищ». Але те, що він не поліпшився, очевидно. Чимало підприємств, які мали укриття, припинили своє існування. Серед них м’ясокомбінат, ХБК, завод карданних валів... Технічне обстеження цих споруд   ніхто не робив. Отже, приміщення сховищ стали занедбаними й понівеченими. І  не треба багато фантазії, аби уявити їх нинішній стан. Про бомбосховища спальних районів міста, які мають розташовуватися в підвалах багатоповерхівок, серйозно згадувати не варто. Там все небезпечне навіть для нетривалого перебування. Немає навіть вентиляції й туалетів.  

І наостанок. Під час приїзду на Херсонщину Володимира Зеленського минулого вівторка, 27 квітня, пресслужба Офісу президента повідомила, що глава Херсонської ОДА Сергій Козир доповів про організацію безпеки цивільного населення. Цікаво було б дізнатися про деталі цієї доповіді.

На головному фото: Ось такий вигляд має бомбосховище на вулиці Патона в густозаселеному мікрорайоні Корабел. Фото Василя Кузьмука

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ