Підтримати нас

Чим займається Держпродспоживслужба Херсонщини в сезон відпусток

Автор статті
08 серпня 2019 06:30
1,073
Поширити:

 У час літніх відпусток, разом з напливом відпочивальників на Херсонщині, як гриби після дощу, множаться торговці шаурмою, шашликами, рибою, креветками, фруктами та «молочкою».

Щойно перші гості оселяються в готелях та санаторіях курортних містечок, на пляжах під розпеченим сонцем місцеві жителі розгортають торгівлю  трубочками з солодкими начинками, пахлавою, кукурудзою, піцою та хотдогами. При цьому весь цей харч, що швидко псуються, тримають у звичайних господарських сумках. Тож туристи часто купують невідомо що, ризикуючи проміняти пляжний шезлонг на лікарняне ліжко. І зіпсована їжа – не єдина небезпека, що чатує на відпочивальників. Вони можуть захворіти і через плісняву, яка взимку накопичується у неопалюваних курортних помешканнях. Або підхопити інфекцію через брудну воду в басейнах чи в морі. Щоб цього не сталося, слідкують, зокрема, підрозділи Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби).

Щоб харчування було безпечним

Як приклад, фахівці Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного Управління Держпродспоживслужби в Херсонській області уповноважені перевіряти якість готової їжі та інших продуктів харчування. Але не все так просто.

Згадаємо нещодавне отруєння  14  дітей, які відпочивали у спортивно-оздоровчому таборі «Буревісник» у селищі Лазурне Скадовського району. Були різні версії, від чого саме підліткам стало зле - чи то через їжу в таборі, чи то через креветки та молочні коктейлі з ринку. Довести провину торговців вуличної їжі дуже важко, адже інспектори Держпродспоживслужби не мають права брати на стихійних ринках зразки продуктів для лабораторної перевірки.

Як розповів керівник Управління Віталій Боярський, влітку, під час курортно-туристичного сезону, ризики «спіймати» токсичну інфекцію збільшуються: через спеку їжа швидко псується і харчові отруєння  частішають. Хоча їх служба напередодні та під час літнього відпочинку постійно перевіряє, чим та як годують людей у різних оздоровчих закладах:

- Йдеться як про планові так і про позапланові перевірки. Ми керуємося Законом 2042-VIII, що регулює нагляд в сфері безпеки харчових продуктів  та здійснюємо державний контроль за дотриманням вимог законодавства. Також Держпродспоживслужба уповноважена здійснювати інспектування та аудит (систематичне та незалежне вивчення діяльності у сфері відповідних послуг) і відбирати зразки для лабораторних досліджень. Тому для профілактики гострих харчових інфекцій ми періодично моніторимо ситуацію на узбережжі Чорного та Азовського морів у межах Голопристанського, Скадовського, Каланчацького, Генічеського районів.   

Фахівці служби постійно спілкуються з керівниками баз відпочинку, санаторіїв та таборів, розповідають про необхідні заходи, щоб неприємних випадків, аналогічних прецеденту у «Буревіснику», було якомога менше. 
Фото Юлії Данілевської.

За 2 місяці курортно-оздоровчого сезону, тобто з початку червня, фахівці відомства перевірили  близько 75 об’єктів у Голопристанському районі, на території Скадовського  - близько 80 об’єктів, стільки ж на території Генічеського району, і близько 50 об’єктів у Каланчацькому районі, а саме в Хорлах. Загалом всі бази відповідають вимогам законодавства. Втім, були й недоліки. Найбільш характерні з них:

- відсутність необхідного холодильного обладнання, або холодильник є, але несправний;

- відсутність супровідних документів на харчові продукти ( невідоме їх походження та якість);

- відсутність медичної книжки у працівників, які  контактують з харчовими продуктами.

Віталій Боярський пояснює, що відбувається далі у випадках виявлення таких недоліків:

- У таких випадках ми проводимо позапланові інспектування. Якщо наші співробітники виявляють порушення, які загрожують життю і здоров’ю людей, то вживають заходи інспекторського реагування: складають приписи про невідповідності і визначають терміни  їх усунення; складають адміністративні протоколи; розглядають адміністративні справи і вирішують, які застосувати штрафні санкції. Якщо порушення призвели до погіршення здоров’я споживачів,  вимагаємо тимчасово припинити виробництво та обіг харчових продуктів на всіх тих потужностях, де вони були зафіксовані.

Найчастіше серед тих, хто оздоровлюється на морі,  малеча. В цьому році на курортах Херсонщини було вже два випадки масового харчового отруєння. Один з них  - у вищезгаданому «Буревіснику» на узбережжі  Лазурного.

Схожа ситуація майже одночасно сталася в селищі Залізний Порт Голопристанського району. До районної лікарні втрапили 18 людей, які приїхали відпочити на морі  з Дніпропетровської, Київської, Вінницької, Миколаївської областей та Республіки Білорусь. Всі вони потруїлися морепродуктами з місцевого кіоску.  Постраждалі, серед яких і 4-річна дитина, ласували вареними креветками, рапанами та мідіями.

Співробітники райуправління Держпродспоживслужби провели рейди в Залізному Порту, виявивши кілька кіосків з отруйними «ласощами». Кіосками керувала підприємниця з села Нова Збур'ївка. Крім того, що у неї не було дозвільних документів на торгівлю, в кіосках не було і холодильників. Інспектори вилучили та знищили близько 60 кілограмів зіпсованих морепродуктів. А ще оштрафували підприємницю на 29 тис. грн. та винесли рішення про тимчасове припинення виробництва і обігу харчових продуктів на цій потужності.  Схожих санкцій зазнав і спортивно-оздоровчий табір «Буревісник» у селищі Лазурне Скадовського району, там роботу харчоблоку припинили на 10 діб для усунення порушень.

Фото з архіву Вгору

Але служба має повноваження перевіряти лише   суб’єктів господарської діяльності. Тобто підприємців, які офіційно зареєстровані. Якщо діяльність не зареєстрована,  люди продають продукти «з рук» - ті самі лоточники, які носять по пляжах різні напої та «свіжу їжу», - то повноваження фахівців з безпеки харчових продуктів на них не розповсюджуються.

Боротися з ними справа Нацполіції та органів місцевого самоврядування, інакше втручання спеціалістів Держпродспоживслужби може бути трактовано як самоуправство, перевищення повноважень, - підкреслив Віталій Боярський.

І якщо неможливо встановити одразу хто є керівник/власник  торгівельної  точки , то перевірити її інспектори теж права не мають, вимушені звертатися за допомогою до правоохоронців. Тому справа затягується.

Немає форми 316 – не буде і постояльців

Фахівці іншого управління Держпродспоживслужби, - державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства  - наглядають за  чистотою та безпекою приміщень, харчоблоків, тощо, а також за якістю водопостачання та роботи каналізації.

Начальник цього Управління Тарас Година-Арюпін пояснює:  

- Ми є «нащадками» колишньої Санітарної епідеміологічної служби. І так саме наглядаємо за підготовкою оздоровчих зон населених пунктів, закладів оздоровлення та відпочинку до початку їх функціонування, а також під час їх роботи. Ми входимо до складу комісії, яка створена в кожному районі області, де розглядаємо  підготовку інженерних мереж і споруд до функціонування в літній період. Також до наших повноважень входять  санітарна очистка,  водопостачання та контроль за роботою каналізації.   Наша служба входить до складу комісії,  що інспектують,  приймають готовність закладів - окремо для відпочинку дорослих (форма 316), окремо для дітей (угода 318). Наші фахівці перевіряють всі ці заклади наприкінці травня та в червні.

Фахівці відбирають проби (змиви з поверхонь, зразки води, наприклад) та направляють їх на лабораторні дослідження. І лише коли лабораторія підтвердить, що проби свідчать про безпечність перебування в даному закладі, - підписується відповідний документ .

За словами Тараса Година-Арюпіна, дитячі  заклади оздоровлення і відпочинку (їх в області 32) охоче співпрацюють з Управлінням і навіть самі звертаються до служби, аби укласти угоду 318.

Зовсім інша ситуація з «дорослими» санаторіями та пансіонатами. Вони дуже неохоче співпрацюють з Управлінням держнагляду.  До всіх закладів служба надсилає листи,  проводяться бесіди про необхідність дотримання вимог законодавства. Але вимоги служби іноді просто ігноруються.

- Нещодавно був  випадок, до нас звернулася жителька м. Дніпро і повідомила, що в одному із закладів Генічеського району є порушення. В неї захворіла дитина, і жінка попросила розібратися із ситуацією. Під час  розгляду цієї скарги ми виявили, що  заклад не звертався до Держпродспоживслужби за отриманням форми та для інспектування, тому  матеріали були надіслані до органів Нацполіції і районної держадміністрації. І наразі, згідно з законодавством, цей заклад понесе адміністративну, а може, й кримінальну відповідальність.

За здоров’я з мікроскопом

До лікбезу із повноважень управлінь Держпродспоживслужби долучився і виконуючий обов’язки  директора Херсонської регіональної державної лабораторії ім. проф. Л.С. Ценковського Віталій Дериведмідь.

Лабораторія встановлює збудників інфекційних захворювань, займається ветеринарно-санітарною оцінкою харчових продуктів, побічних продуктів, а також ґрунту, води, садівного матеріалу, захисту засобів рослин. Право на такі дослідження від держави лабораторія отримала за наказом Кабміну.

–  Наша лабораторія була акредитована згідно ДСТУ ІСО(ISO)17025 організацією, яка входить в склад міжнародної організації акредитації ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation), - більш докладно пояснює Віталій Дериведмідь. - ІSО1725 - це приміщення, де є необхідне обладнання, навчений персонал. Ми підтверджуємо свої дослідження не тільки в Україні, а й на міжнародному рівні. Наші дослідження проводяться якісно, своєчасно. І це все підтверджується одним документом. Тому всі дослідження  Держпродспоживслужби також проходять через нашу установу. Результати можуть підлягати оскарженню, але відповідною лабораторією вже вищого статусу - на рівні європейських інститутів. Окрім цього, ми щороку розширюємо показники акредитації, ідемо в ногу з часом. У цьому році розширили показники фальсифікації - це і молочні продукти, і рослинні олії. Багато скарг до нас надходить від батьків, з приводу того, в яких умовах  навчаються  діти у школах та дошкільних закладах. Ми також надаємо послуги іншим організаціями на будь-яке замовлення: чи це буде харчова продукція чи це будуть інші показники - різниці немає, але це вже йде на платній основі. А безкоштовно перевіряємо ті об'єкти, що в нас ідуть під час заходів контролю і нагляду, які проводить Головне Управління Держпродспоживслужби.

Які ще права відстоює Управління захисту споживачів?

Заступник начальника Управління захисту споживачів Олександр Мандра зазначив, що підконтрольне йому відомство теж працює у кількох напрямках. Це контроль і у сфері торгівлі, і робіт та послуг, але -  з точки зору захисту прав споживачів. Вони досліджують також нехарчову продукцію на відповідність технічним регламентам,  теж відбирають зразки та направляють на  лабораторні дослідження.

Також вони наглядають, щоб фасований товар був правильно упакований, щоб були відповідне маркування,  вага відповідала вказаній, тобто здійснюють так званий метрологічний нагляд.

А ще контролюють «чесність» реклами, щоб вона не вводила в оману та не ображала  виглядом та змістом. Виняток - політична реклама. Контроль за її змістом не входить до повноважень Держпродспоживслужби в особі Управління захисту прав споживачів.

Олександр Мандра розповів, як відбувається контроль, зокрема, під час оздоровлення-2019:  

- Ми ще у жовтні розробляємо   план перевірок на наступний рік. Після затвердження він розміщується на інспекційному порталі, який є в відкритому доступі для всіх. Тому  туристичні бази та інші заклади знали про перевірку заздалегідь. Але більше половини суб’єктів господарювання, які ми перевіряли, порушували права споживачів. Тож винесені приписи на усунення цих правопорушень, виписали  штрафи та застосували   інші адміністративно-господарські санкції. Проблема в тому, що  сьогодні дуже багато випадків, коли наші інспектори приїжджають з запланованою перевіркою, а провести її не можуть. Бо виявляється, що місяць або два тому дана база або даний пансіонат передали іншому суб’єкту господарювання в оренду або суборенду. Тож той керівник, який знав про інспекцію, умисно переоформив документи для уникнення заходів державного нагляду.

Олександр Мандра додав, що з початку оздоровчого сезону до них надійшло 6 скарг: 3 скарги по Скадовському району, 2 по Генічеському і одна по Голопристанському району (Залізний Порт). Але позапланові перевірки, за заявою громадян, Управління захисту споживачів здійснює лише після дозволу Центрального органу виконавчої влади, тобто Міністерства економіки.

- Ми направили ці документи до Мінекономіки і попросили, щоб вони надали відповідну згоду в короткий термін, оскільки оздоровчий період у нас нетривалий. Ми отримали  згоду,  незабаром ці скарги  розгляннмо, - каже керівник Управління.

Хто подбає про алергиків?

Гарний відпочинок неможливий без чистого довкілля, тому є ще служба, яка піклується про повітря без алергенного пилку: відділ карантину рослин управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродсоживслужби.

Начальник відділу Олег Пасічник пояснює:  його фахівці напряму не причетні до контролю якістю послуг для відпочивальників, але: 

 - Однією із функцій нашого підрозділу є контроль за виявленням локалізацією регульованих шкідливих організмів. Зокрема, це є всім відома Амброзія Полинолиста, карантинний бур’ян, який дошкуляє не лише рослинам, але й людям.  Наші фахівці здебільшого перевіряють та обстежують населені пункти на предмет розповсюдження цієї шкідливої рослини, тому ми співпрацюємо з органами місцевого самоврядування.

За словами Олега Пасічного, нещодавно виявлено вогнище амброзії  на території Херсона в Гідропарку. Наразі працівники міського комунального підприємства її вже скосили.
Фото з архіву Вгору

Також Олег Пасічник звернув увагу, що благоустрій населених пунктів - це прерогатива органів місцевого самоврядування. Але останнім часом спостерігається їх пасивність, особливо в райцентрах. На думку чиновника, цьому є кілька пояснень від банальної нестачі коштів та ініціативи, до постійної зміни керівництва, оскільки формуються нові об’єднані територіальні громади. Та попри все, за словами Олега Пасічника, фахівці Держпродспоживслужби у співпраці із виконавчими органами влади з кінця минулого року і в цьому році запровадили на території області у різних районах 25 програм з локалізації та повної ліквідації Амброзії Полинолистої:

- Більше 70 органів місцевого самоврядування за нашої ініціативи внесли в правила благоустрою таку статтю витрат, як боротьба з карантинними організмами, в тому числі з амброзією. Під це заплановано виділити більше 4 млн. грн. Лише за липень видано більше 70 розпоряджень на ліквідацію цього  бур’яну та ведеться контроль з виконання цих розпоряджень.

Але «головним болем» літнього сезону-2019 управлінці Держпродспоживслужби назвали не амброзію, не зіпсовані морепродукти і навіть не відсутність тих чи інших документів у керівників баз відпочинку, а - необачність самих споживачів. За словами чиновників, звертаючись до служби і туристи, і місцеві жителі зізнавалися, що той чи інший товар або послуга викликали у них сумніви щодо своєї якості. Але всупереч здоровому глузду - купували і споживали. Самі наражалися на небезпеку  та ризикували здоров'ям своїх дітей.     

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ