Підтримати нас

Чи затвердять депутати нову редакцію Перспективного плану формування територій громад Херсонщини

Автор статті
17 жовтня 2019 10:27
974
Поширити:

Серед питань, які розглядатимуть обласні депутати  на сесії у п’ятницю, 18 жовтня, - внесення змін до перспективного плану формування територій громад Херсонської області.

Нагадаємо, що перша редакція Перспективного плану формування територій громад Херсонщини схвалена та затверджена облрадою і Кабміном ще у червні 2015 року. Це документ, за яким населені пункти мали об’єднуватися в ОТГ. Однак процес децентралізації відбувався і відбувається «не за розкладом», бо План - не догма, а, скоріше, рекомендація.

У результаті з 32 об’єднаних територіальних громад, які сформувалися в області з того часу, лише одна утворилася за Перспективним планом – це Виноградівська ОТГ Олешківського району. Усі інші об’єднувалися, як хотіли. У деяких громадах зберігався адмінцентр, як це передбачав документ, але формат усієї громади був інший. В інших ОТГ конфігурація території співпадала, але адмінцентр обирали за іншим принципом. Закон це дозволяє, бо головне, щоб об’єднання було добровільним, а новоутворена громада - спроможною.  

За процедурою, щоб узаконити новоутворену ОТГ, обласні депутати голосували за внесення змін до Перспективного плану, і ці зміни затверджувалися Кабміном.

Втім, Перспективний план - не просто «папірець». Зокрема, обласна влада використовувала його для гальмування «незручних» для неї об’єднань. Особливо відчутним тиск на голів органів місцевого самоврядування став після зміни керівництва області: коли головою ХОР став Владислав Мангер, а керівником ХОДА - Андрій Гордєєв.

Як це відбувалося, «Вгору» не  раз розповідала на прикладі села Стара Збур’ївка, яке прагнуло об’єднатися з містом Гола Пристань, але село два роки заганяли «під Нову Збур’ївку».

І саме з того часу загальмувався процес оновлення Перспективного плану. В результаті понад 14 відсотків ОТГ Херсонщини досі - «незаконнонароджені». Зокрема, це стосується Долматівської ОТГ, яка утворилася ще в грудні 2017 року. Через те, що її конфігурація не існує в вищеназваному документі, громада не може отримувати державну інфраструктурну субвенцію. Бо згідно з порядком надання субвенції, необхідно бути об’єднаними у межах, затверджених Перспективним планом.

Ще у квітні цього року голови ОТГ і необ’єднаних територій зверталися  колективним листом до обласної влади з проханням затвердити на сесії нову редакцію документу. Але навколо проекту рішення знову було стільки суперечок, що питання на розгляд сесії так і не винесли.

Нарешті оновлене керівництво облдержадміністрації підготувало на початку вересня і розповсюдило по органах місцевого самоврядування нову редакцію документу - для ознайомлення та обговорення в громадах.

Тепер документ  виноситься на розгляд сесії 18 жовтня і отримав у порядку денному  номер 92.

Ознайомитися з Проектом перспективного плану формування територій громад Херсонської області можна на сайті облдержадміністрації або за  посиланням.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ