Підтримати нас

Чи забезпечені херсонські “швидкі” під час карантину?

Автор статті
21 серпня 2020 10:00
897
Поширити:

Український Кабмін 12 березня 2020 року вперше ввів карантин по всій країні, який повинен протистояти поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. З тих пір карантин неодноразово продовжувався, а карантинні обмеження щоразу змінювалися - виходячи із загальноукраїнської ситуації і з ситуації в кожному конкретному регіоні.

У зв'язку з цими процесами найважливішим завданням стала організація забезпечення медичної сфери, усіх задіяних в ній професіоналів усіма необхідними засобами, які можуть допомогти в боротьбі з небезпечним вірусом. Мається на увазі як технічне забезпечення (наявність транспортних засобів, апаратів штучної вентиляції легенів, спеціалізованих боксів для транспортування інфікованих, засобів індивідуального захисту - маски і респіратори, рукавички, бахіли, костюми), так і забезпечення в повному обсязі необхідними медикаментами (враховуючи, що вакцина від COVID-19 ще лише розробляється і в промислових масштабах не виготовляється).

Відповідні питання ми поставили директорові Херсонського обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юрію Бовкуну.

За його словами, на сьогодні весь медперсонал бригад швидкої допомоги області повністю забезпечений усіма засобами, необхідними для роботи в умовах "коронавірусного" карантину. При цьому закуповуються ці засоби як за рахунок бюджету - державного й обласного, - так і за рахунок спонсорських, волонтерських пожертв, коштів громадських організацій і таке інше. Більш того: як повідомляє Юрій Бовкун, в останні місяці поповнення запасів проводиться майже виключно за рахунок другого виду допомоги.

"На сьогодні склади Центру по всій області забезпечені в повній мірі всіма необхідними засобами індивідуального захисту, витратними матеріалами, медикаментами, - стверджує директор. - За нашими розрахунками, цих запасів вистачить на чотири місяці безперебійної роботи всіх бригад області".

Як відомо, в останні тижні на Херсонщині фіксується збільшення числа випадків захворювання на COVID-19. Юрій Бовкун підкреслює, що до нових, більш інтенсивних умов співробітники Центру (а це 80 бригад "швидкої" і понад 1,400 осіб персоналу) готові.

Він зазначив, що для виїзду безпосередньо на випадок з підозрою на коронавірус або з підтвердженим діагнозом підготовлені спеціальні бригади, які займаються виключно подібними випадками. А ще в квітні завдяки допомозі одного з благодійних фондів Центр отримав два сучасних бокси для транспортування інфікованих хворих вартістю близько 40 тисяч доларів США кожен. Тому з тих пір в разі необхідності транспортування хворого, зараженого небезпечною інфекцією, у тому числі і короновірусом COVID-19 в обласний центр, пацієнт перебуває в такій спеціальній камері, не піддаючи  ризику зараження бригаду швидкої допомоги та інших потенційно контактних осіб. За словами Юрія Бовкуна, для України це обладнання унікальне, і ним користуються в даний час лише медики Херсонської області.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ