Підтримати нас

Чи в “УДАРі” Андрій Гордєєв і Кирило Стремоусов?

Автор статті
28 серпня 2020 13:55
2,106
Поширити:

На сторінці Хто замовив Катю Гандзюк? з'явилася інформація про те, що колишній губернатор Херсонщини Андрій Гордєєв та проросійський активіст Кирило Стремоусов стали членами партії “УДАР” та будуть від неї йти на місцеві вибори. Цю інформацію передрукували і місцеві ЗМІ.

Ми вирішили перевірити чи відповідає ця інформація дійсності.

Почнемо з того, що взагалі некоректно зараз говорити про списки кандидатів у депутати на місцеві вибори від тої чи іншої партії, бо згідно зі Статтею 195 п.1 Виборчого кодексу України, “виборчий процес розпочинається за п'ятдесят днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів”, а тому, відповідно, ще відсутні будь-які списки.

ТЕЗА 1: «... з собою в список «Удару» Гордєєв протягнув поборника русского міра, сепаратиста Кирила Стремоусова».

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Ми подали офіційний запит чи є Кирило Стремоусов членом партії “УДАР” і отримали відповідь, що “Кирило Стремоусов не є членом Херсонської обласної організації Політичної партії “УДАР” (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка.

ТЕЗА 2: «З кількох джерел нам стало відомо, що Андрій Гордєєв домовився про співпрацю з паном Кличком і йде в Херсонську облраду від партії «Удар».

Ми подали ідентичний (як і щодо Стремоусова) офіційний запит до партії “Удар”, чи є Андрій Гордєєв її членом. Але відповіді не отримали. Аргументом стало те, що запитувана нами інформація не відповідає нормам Закону про “Доступ до публічної інформації”, на які ми посилаємося у запиті.

Таку відповідь можна вважати маніпулятивною, або суто судженням відповідальної сторони, бо на аналогічний запит про Кирила Стремоусова нам відповіли, а про Андрія Гордєєва - ні, хоча запити відрізнялися лише ім’ям людини, про яку ми запитуємо інформацію. 

«Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проєкту «БезБрехні».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ