Підтримати нас

Чи працюють «шерифи» від Центрів зайнятості

Автор статті
06 липня 2020 08:30
707
Поширити:

Унікальний проект «Шерифи» започаткував у 2011 році Херсонський обласний центр зайнятості. Це окремий вид громадських робіт, на які запрошують безробітних місцевих жителів і залучають їх до охорони правопорядку в своєму селі або місті. Офіційною мовою учасник проекту визначається як: «інструктор з інформування населення щодо запобігання порушень громадського порядку», або коротше - «так званий «шериф».

Це окремий вид громадських робіт, який спочатку ввели на Херсонщині, а потім і в ряді інших регіонів України. До робіт запрошують безробітних місцевих жителів і залучають їх до охорони правопорядку в своєму селі або місті. Як правило, така діяльність організовується за паритетності фінансування, тобто 50% коштів виділяє місцева рада, і 50% – відповідний центр зайнятості. Офіційною мовою задіяна до таких громадських робіт особа називається «інструктор з інформування населення щодо запобігання порушень громадського порядку».

І проєкт «Шерифи для нових громад» докладно вивчав досвід роботи «шерифів» від Центрів зайнятості. Цей вид діяльності наші експерти відносять до однієї з 7-ми форм організації безпеки в громадах.

Тому й цього року ми вирішили дізнатися в Державного центру зайнятості та центрів зайнятості в Дніпропетровській та Харківській областях, як сьогодні працюють їхні «шерифи».

Державний центр зайнятості повідомив нам, що відтепер такий вид громадських робіт за їх класифікацією називається «Профілактична робота з населенням».

Відповідно до статті 21 Закону України «Про зайнятість населення», фінансування матеріального забезпечення та надання соціальних послуг, у тому числі на організацію громадських робіт, здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. При цьому, згідно зі статтею 8 вищевказаного Закону, кошти Фонду не включаються до складу Державного бюджету України.

Також Державний центр зайнятості люб’язно надав статистичну інформацію щодо кількості осіб, які брали участь у громадських роботах у 2018-2019 роках та у січні-квітні 2020 року, зокрема за видом «Профілактична робота з населенням» (див. таблицю).

З неї виходить, що до таких робіт у 2018 році було залучено 371 безробітного, у 2019 – 418, а за перші 4 місяці 2020 року – наразі лише 72. Географія роботи «шерифів» від центрів зайнятості у 2018 році поширювалася на Донецьку (2 особи), Миколаївську (4), Сумську (63), Харківську (65), Херсонську (237) області. У 2019 році такі «шерифи» працювали в тих же регіонах: Донецька (97), Миколаївська (2), Сумська (15), Харківська (112) та Херсонська (192). У січні-квітні 2020 року з ареалу «шерифів» від центрів зайнятості випала Сумська область, та й інші зараз не можуть похвалитися значними «показниками»: Донецька (13), Миколаївська (1), Харківська (41), Херсонська (17).

Можливо, певне зменшення безробітних, що займаються профілактичною роботою з населенням, цього року викликано карантинними заходами. Адже активне спілкування між громадянами в режимі «офлайн» було значно обмежено. Об’єктивно дослідити цю динаміку ми зможемо тільки за підсумками року.

Дніпропетровський центр зайнятості відповів нам дуже стисло: такі громадські роботи в цій області не запроваджувалися.

А з Харківщини поінформували, що, відповідно до рішень, прийнятих місцевими органами влади, у Харківській області громадські роботи за участі «шерифів» здійснювалися у Лозівському (2018–2019 роки) та Красноградському (2018 році) районах. У 2020 році вони проводяться у Лозівському районі (м. Лозова, Лозівська ОТГ).

Особи залучалися в періоди: серпень – грудень 2018 року; березень – липень 2019 року; лютий – квітень 2020 року.

За сприяння служби зайнятості в громадських роботах за вищезазначеним видом брали участь 95 безробітних осіб, з них: у 2018 році – 40, 2019 році – 38, за 4 місяці 2020 року – 17.

Як бачимо, кількісні дані щодо місцевих безробітних, які працювали «шерифами», надані Харківським обласним центром зайнятості, суттєво менші за ті, що надіслав по цьому регіону Державний центр зайнятості. Ймовірно, це пов’язане з різними підходами у статистичних підрахунках.

Отже, проєкт «Шерифи для нових громад» буде й надалі вивчати питання роботи «шерифів» від центрів зайнятості. Та одночасно інформуватиме широкий загал про можливості використання такого виду діяльності задля покращення ситуації з дотриманням публічної безпеки у невеликих громадах.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ