Підтримати нас

Чи мають право банки нараховувати пеню за несплату кредиту під час карантину?

Автор статті
07 травня 2020 10:00
804
Поширити:

На час дії загальнонаціонального карантину банкам заборонено нараховувати пеню і штрафи за несплату споживчих кредитів.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» у випадку прострочення споживачем у період з 01 березня  по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення.

Про це повідомляє Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Також забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин, інших, ніж передбачені частиною четвертої статті 1056-1 Цивільного кодексу України. За діючим законодавством у березні-квітні 2020 року фінансові установи не мають права застосовувати до своїх позичальників штрафні санкції за несвоєчасне обслуговування кредиту. Також збільшувати процентну ставку за користування кредитом, якщо позичальник не обслуговував кредит у зазначений період. Виняток становлять лише випадки, коли у кредитному договорі відразу була прописана «плаваюча» ставка.

Якщо виникатимуть порушення норм законодавства фінансовими установами, просимо споживачів звертатися до управління захисту споживачів  Держпродспоживслужби в Херсонській області м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. 263606, 0913319890 (Viber).

Довідково. Споживчий кредит — це надання грошових коштів кредитодавцем приватній особі на її особисті потреби, не пов'язані з комерційною діяльністю.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ