Підтримати нас

Про публічний збір пожертв

Автор статті
15 квітня 2020 02:27
715
Поширити:

Моїй знайомій зателефонували з банку. Ввічливо просили підтвердити, звідки "посипалися" значні гроші на її приватний рахунок.

Вона згадала, що я працюю в благодійному фонді і подзвонила з питанням "що робити"? "А чому раніше не спитала?" - аж палало у мене на язиці.

Справа в тому, що вона добра, небайдужа людина. Тож вирішила у період карантину і зниження своєї трудової активності допомагати лікарням. Опублікувала в соцмережах номер своєї картки і давай збирати гроші.

Чи то нові правила фінмоніторингу, чи ще якась причина змусили менеджера банку звернути увагу на надзвичайну активність по рахунку. У неї, звісно, ніяких документів ні від донорів, ні з лікарень немає. Яким же було її здивування і обурення, коли я згадала про податок!!! Той самий, що потрібно фізичним особам сплачувати з доходів. Вона була вражена цим "відкриттям". А я здивована тим, що людина взялася за це, не знаючи закону...

УСІМ "ЧУЙНИМ" ВОЛОНТЕРАМ, які вирішили збирати гроші на приватні рахунки із добрими чи іншими намірами, варто пам'ятати, що згідно із розділом IV Податкового Кодексу України наприкінці року потрібно сплатити у казну 18% з усіх зібраних грошей...

А взагалі краще співпрацюйте з благодійними чи громадськими організаціями, яким законом дане право займатися публічним збором пожертв. Це буде правильна і ефективна допомога!

Лариса Сидельник

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ