Підтримати нас

Чому випалювати опале листя - шкідливо

Автор статті
11 жовтня 2020 07:00
824
Поширити:

Як би не прагнуло утриматися на території України літо, осінь все ж бере своє. Листя на деревах змінює колір, багато рослин уже його скидають. Неухильно насувається період, коли громадяни почнуть масово спалювати опале листя. А процес цей, м'яко кажучи, не найкорисніший для здоров'я людини.

У зв'язку з цим і синоптики, і представники ДСНС в один голос попереджають, що спалювання листя може ще й стати причиною великих пожеж.

Як пояснюють медики, при спалюванні сухих рослинних решток разом із димом у повітря, а потім й у легені людини потрапляють важкі метали, діоксини, бензопірени, оксиди азоту та найрізноманітніші канцерогенні сполуки.

Спалювання листя найбільше шкодить тим, хто його палить, тобто самим “винуватцям” цих заходів, а також усім, хто вдихає цей дим. За підрахунками, при  горінні тонни листя утворюється дев’ять кілограмів мікрочастинок пилу, які під час вдихання осідають у дихальних органах людини, а також три кілограми чадного газу, який, зв'язуючись з гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин. Разом з димом вивільняються пестициди та радіонукліди. У тліючому без доступу кисню димі також виділяється небезпечна хімічна сполука бензопірен, яка викликає онкологічні захворювання.

Вдихання диму зменшує опірність організму до інфекцій, що дуже важливо саме зараз, за поширення коронавірусної інфекції. Окрім цього, листя виділяє вуглекислий газ, що ще більше посилює парниковий ефект та веде до пришвидшення потепління клімату. З листям часто горить безліч сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери.

Також при спалюванні листя та трави згорають зимуючі комахи, руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту. При цьому через високі температури знищується насіння і коріння трав'янистих рослин та пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини коріння. Після спалювання листя та трави у 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

Випалювання трави може призвести і до більш серйозних наслідків — масштабних пожеж - займання торфовищ і лісових насаджень.

Навесні цього року Верховна Рада України ухвалила зміни до закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)" № 556-ІХ.

У законі прописана не тільки адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

Так, самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг і залізниць та у парках тягне за собою штраф у розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3,060 - 6,120 грн).

А відповідно до ст. 241 та 245 Кримінального кодексу України штрафи за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами тепер становитимуть від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (30,600 - 61,200 грн). Також ст. 241 ККУ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ