Підтримати нас

Чому у Бразилії щороку вбивають сотні засуджених

Автор статті
29 вересня 2019 08:00
767
Поширити:

Безглузда жорстокість бандитських формувань перетворила Бразилію на світового лідера за кількістю вбивств.

Криваві бійні тут відбуваються не лише на вулицях, але і в тюрмах, де щорічно від рук ув'язнених, а також їхніх наглядачів гинуть сотні людей, пише журнал НВ.

На початку жовтня 1992 року в одній із найбільших в'язниць Південної Америки - Карандіру у бразильському штаті Сан-Паулу стався найкривавіший тюремний бунт в історії країни. Тоді бійка між двома членами ворогуючих угруповань переросла у масові заворушення, а кинуті на придушення заколоту силовики розстріляли 111 в'язнів.

Через рік після трагедії вже в іншій в'язниці неподалік Карандіру восьмеро тих, що вижили в бійні ув'язнених, які вижили в бійні, домовилися про створення злочинного угруповання, яке повинно було стати не просто бандою, а свого роду профспілкою із захисту прав ув'язнених. Втім, основною спеціалізацією банди традиційно стали торгівля наркотиками, контрабанда зброї, сутенерство, вимагання, викрадення і вбивства. Так з'явився найбільший у Бразилії мафіозний клан - Перша столична команда (Primeiro Comando da Capital, PCC).

Сьогодні протистояння PCC і конкуруючої з нею Червоної команди (Comando Vermelho), а також інших більш дрібних банд, раз у раз виливається у вуличні перестрілки і криваві тюремні побоїща.

Остання кривава сутичка в тюрмі міста Альтаміра, штат Пара, вразила світ своєю жорстокістю. 29 липня 2019-го ув'язнені із близької до PCC Команди клас А (Comando Classе A) напали на співкамерників з Червоної команди, обезголовили півтора десятка людей, а інших замкнули в палаючому приміщенні. Сутичка тривала п'ять годин, і в ній загинули 58 людей.

За два місяці до того ще 55 ув'язнених втратили життя під час бунтів у чотирьох тюрмах сусіднього штату Амазонас.

Жителі Ріо-де-Жанейро вимагають захистити їх від вуличного насильства після того, як 9 серпня випадкова куля вбила їхнього земляка прямо на автобусній зупинці / Фото: Reuters

За підрахунками правозахисників, щороку у Бразилії гинуть сотні засуджених. Тим часом керівництво країни не надто залучене у проблеми пенітенціарної системи і готується посилити заходи з боротьби зі злочинністю.

«До них [злочинців] не можна ставитися як до нормальних людей», - переконаний Жаїр Болсонару, президент Бразилії, ультраправий політик і військовий у відставці. Обіцяючи «забити тюремні камери злочинцями», він просуває законодавство, яке звільнить поліцейських і простих бразильців від кримінального переслідування за вбивство членів бандформувань.

Втім, тюремні камери у Бразилії вже зараз забиті під зав'язку. За останні 10 років у 200-мільйонній країні із сумарною місткістю в'язниць на 368 тис. місць кількість ув'язнених зросла більше ніж в 1,5 разу і досягло 800 тис. Бразилія займає третє місце у світі за кількістю ув'язнених, поступаючись лише США і Китаю.

Розгул злочинності відбивається в рекордній кількості вбивств: щороку понад 60 тис. бразильців гинуть насильницькою смертю. Нерідко смерть підстерігає їх прямо на вулиці.

«Я можу просто прогулюватися по фавелі і втратити життя, як це вже трапилося з багатьма», - ділиться 42-річний музикант з Ріо-де-Жанейро, який виступає під псевдонімом Сагат Бі.

Саме так сталося з 18-річним студентом Габріелем Феррейрою Алвес. 9 серпня він чекав автобус на зупинці неподалік фавели Морро-до-Борел в Ріо, коли неподалік почалася перестрілка між поліцейськими і членами місцевого угрупування, внаслідок чого юнак отримав смертельне поранення в живіт. У той самий день десятки розгніваних жителів вийшли на вулиці Ріо, вимагаючи «миру і справедливості».

Поліцейський тримає на мушці учасника протесту у фавелы Морро-до-Борел / Фото: Reuters

На думку Сагата, бразильська поліція посилює насильство, вбиваючи замість того, щоб забезпечувати правопорядок. «У світі, де я живу, насильство породжує насильство», - констатує він.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ