Підтримати нас

Чого хочеться голові райдержадміністрації Івану Гончарському?

Автор статті
16 листопада 2006 17:10
557
Поширити:

Голові райдержадміністрації Скадовського району Івану Гончарському, судячи з його розпоряджень, найдужче хочеться продати пляжі на березі Джарилгацької затоки.

Розпорядження Івана Гончарського №440 від 6 жовтня 2006 р. називається: “Про затвердження Переліку земельних ділянок несільськогосподарського призначення, визначених для продажу та надання в оренду на конкурентних засадах”. І не було б у тому нічого протиприродного, якби Іван Гончарський не включив до Переліку ділянок (загальна площа 37га) на продаж аж 21 ділянку в межах міста Скадовська (із 29!). У тому числі: “5 земельних ділянок орієнтовною площею 1га кожна, розташованих у пляжній зоні міста між вулицями Шмідта та П.Комуни”, та “5 земельних ділянок орієнтовною площею 1га кожна в припляжній зоні Скадовська між вулицями І.Франка та Шмідта”. Іван Гончарський начисто “забув”, що до цих ділянок ні він, ні райдержадміністрація ніякого стосунку не мають, хіба що чиновники, як і всі члени громади, мають право ходити туди купатися – на загальних підставах. РДА має право розпоряджатися землями виключно державної власності.
І от що цікаво. У частині 3 статті 83 Земельного Кодексу України чітко зазначені землі комунальної власності, які не можуть передаватись у приватну влас-ність. Це – землі загального користування населених пунктів: майдани, вулиці, проїзди, шляхи, набережні, пляжі, парки, сквери, бульвари, кладовища, місця знешкодження та утилізації відходів тощо.
Іще 24 квітня 1958 р. виконком Скадовської райради передав виконкому Скадовської міськради Акт на право постійного користування землею площею 631,8 га. В акті є опис меж Скадовська, де зазначено, що землі міста на півдні межують з землями Джарилгацької затоки. Виходячи із норм, викладених у ст. 4 Водного Кодексу та ст. 59 ЗКУ, до земель Джарилгацької затоки відносяться землі, які розташовані під водами затоки. Таким чином, кордон Скадовська з південної частини проходить по урізу води.
Уріз води – межа на березі водного об’єкта (берегова лінія). Отож зазіхання на пляжну зону, яка належить місту, є не що інше, як бажання “поживитися в чужому городі”. Цікаво, що питання по пляжу чиновники райдержадміністрації підняли не рік тому, коли там були сміттєзвалища, а після того, як нова міська команда навела елементарний порядок на Центральному пляжі .
Отож після вельми підозрілого розпорядження голови РДА Івана Гончарського депутати міськради наклали мораторій на роздачу земель, які фактично перебувають у користуванні міськ-ради. А голові райдержадміністрації рекомендуємо частіше заглядати в Конституцію України. Не зашкодить почитати і Першу Конституцію України гетьмана Пилипа Орлика:
“Гетьман не має права ані самовладно привласнювати собі громадських маєтностей і угідь Війська Запорозького, ані розподіляти їх під яким не було б претекстом іншим людям, менш заслуженим перед Вітчизною, а найпаче ченцям, священикам, бездітним вдовам, дрібним посполитим і військовим урядовцям, особистим слугам дворакам та приватним особам”. (розділ 9 Першої Конституції України гетьмана Пилипа Орлика, 1710 рік.)

Новини

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ