Підтримати нас

Член ДВК з ножем, крадіжки плакатів кандидатів та інші порушення під час виборів на Херсонщині

Автор статті
01 квітня 2019 09:33
789
Поширити:

Перший тур чергових виборів Президента України відбувся у конкурентних умовах та без значних порушень, які б могли суттєво вплинути на результат.

Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі «Опора» на своїй прес-конференції, у понеділок 1 квітня.

— Явка на виборах у Херсонській області була досить високою, — зазначає постійний спостерігач від “Опори” Максим Єлігулашвілі, — і склала в середньому 57,65%.

Утім, не обійшлося без порушень. Районні підрозділи поліції зафіксували 44 заяви та повідомлення, пов’язані з порушенням виборчого законодавства. З них: 16 – відсутність громадян у списках виборців, 8 – розбіжність даних виборців у списках, 5 – пошкодження бюлетенів, 3 – незаконна агітація, 2 – фотографування бюлетенів та інші.

На Херсонщині опрацьовано більше 60% протоколів: трійка кандидатів відрізняється від всеукраїнських ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Херсонщині опрацьовано більше 60% протоколів:
трійка кандидатів відрізняється від всеукраїнських

Порушення вчиняли і члени комісій виборчих дільниць. Спостерігачі «Опора» відмічають неправильне заповнення витягу зі списку виборців. Також на деяких дільницях плакати не вивішували на стіни, як того вимагає закон, а розкладали по столах або на підлозі. На деяких дільницях їх вивішували ззовні приміщення. Через це виборці забирали плакати собі додому:

— На під’їзді до однієї з дільниць я помітив бабусю, котра несла в руках напрочуд знайомий аркуш паперу. Доїхавши до дільниці з’ясувалося, що плакати кандидатів у президенти вивішені на вулиці і дехто не стримався прихопити один з таких собі додому, — розповідає Максим Єлігулашвілі.

Під час голосування спостерігачі Опори фіксували фотографування та розривання бюлетенів. Конфлікти, пов'язані з відсутністю виборців у списках, помилки у списках:

— Один з виборців, невдоволений тим, що його дружини другий рік поспіль немає в списку, демонстративно розірвав бюлетень й кинув його на стіл членам ДВК, — розповідає спостерігач від Катерина Пономаренко.

На одній з Каховських дільниць у розпал голосування член ДВК дістав ніж. Це зафіксувала та сфотографувала спостерігач від «Опори» Катерина Пономаренко.

Член дільничної виборчої комісії раптово дістав ніж.
Автор фото Катерина Пономаренко.

Також спостерігачі від «Опора» повідомляють про щонайменше 10 судових справ, пов'язаних з виборами Президента України, які розглянули у Херсонській області.

Також дивіться стрім з прес-конференції:

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ