Підтримати нас

Чи є проблема зловживання наркотичними засобами та алкоголем у школах?

Автор статті
01 грудня 2021 06:47
3,594
Поширити:

Прохання допомогти у просвітницько-виховній роботі, а саме провести з учнями старших класів захід із протидії вживанню наркотичних засобів та алкоголю, з'явилося у педагогів херсонської школи №36. Саме з цим вони і звернулися до координаторки проєкту “Шерифи для нових громад”, голови благодійного фонду “Майбутнє Херсонщини” Юлії Ситник.

Щоб результат був ефективнішим, команда проєкту об'єднала зусилля з кіноклубом Docudays UA при благодійній організації «Фонд милосердя та здоров'я» та Херсонською філією громадської організації “Міжнародна антинаркотична асоціація” й одночасно провели заходи у двох класах школи - у восьмому та дев’ятому.

З восьмикласниками працювали Юлія Ситник та заступник голови Херсонської філії МАА Антон Артем’єв, - дискутували на тему “Попередження вживання наркотиків. Наркотики та Закон”.

А з дев'ятикласниками - керівниця кіноклубу Docudays UA при БО “Фонд милосердя та здоров'я”, директорка Медіаплатформи Вгору Ілона Коротіцина та юристка проєкту “Шерифи для нових громад”, керівниця громадської приймальні БО “Фонд милосердя та здоров'я” Олена Старюк. Там дивилися документальний фільм “Лізо, ходи додому” та обговорювали проблеми дорослішання.

Як розповідає Юлія Ситник, підлітки жваво підхопили тему:

Розказали, що вік, з якого починають вживати наркотики, на їх погляд, значно знизився до 10-12 років, цікавилися, як залежність впливає на організм, наслідками та юридичною відповідальністю. Важливо, що асоціації з поняттям “наркоманія” привели нас від “кайфу” до “смерті”. І наприкінці більшість підлітків усе ж замислилися, які кожен з них має мрії та можливості, і які “двері” у майбутньому варто відкривати, а які - ні. А дехто, можливо, і про те, які “двері” варто зачинити вже сьогодні. У восьмикласників ще й після заходу залишалося багато питань: і про стадії хвороби та реабілітацію наркозалежних, і про роботу правоохоронних органів у боротьбі з наркозлочинністю. Що також свідчить про актуальність для них цієї теми.

Юлія Ситник зазначила, що подібні превентивні безпекові заходи мають бути системними, адже учні не завжди відкриваються та довіряють працівникам школи чи батькам.

Щодо дев’ятикласників, то, як пояснила керівниця кіноклубу Docudays UA Ілона Коротиціна, серед колекції фільмів поки немає такого, який би був присвячений проблемам наркозалежності та адаптований саме для підлітків. Тому вирішили “підійти з іншого боку” - показати стрічку литовської режисерки Оксани Бурої “Лізо, ходи додому” та поговорити з дітьми, чому люди стають залежними і як цього можна уникнути.

Цей фільм більше про домашнє насилля. Ліза постійно кудись тікає, бо вдома - постійні пиятики та сварки. Тож дівчинка ховається від жорстокої реальності у місцях, де навколо лише природа й ніхто не заважає їй мріяти.

Під час обговорення історії дівчинки, учні самі назвали понад десяток різних видів залежності, починаючи від алкоголізму, наркоманії, комп'ютерних ігор, закінчуючи їжею. І дійшли спільної думки, що у щасливих людей залежності не буває.

Обговорення фільму “Лізо, ходи додому” у дев'ятому класі

А потім говорили про щастя, - яке воно є для кожного тут і зараз, і яким воно ще може бути.

Хтось із школярів назвав прогулянки з друзями, для когось - це похід у кіно, а для декого навіть цей захід став щастям, бо - прогуляли урок фізики.

Також у кожному з вищезазначених класів серед дітей проводили анонімне анкетування. І школярі активно відповідали на питання.

За результатами анкетування, з 16 учнів дев’ятого класу лише шість ходять до школи з радістю, двоє - коли як (залежить від настрою та самопочуття), а інші - з передчуттям неприємностей та в очікуванні, скоріше б усе це скінчилося.

Серед власних головних проблем зазначили особистісні (8 відповідей), шкільні (4 відповіді), а також навчання, домашні завдання та відсутність велостоянки. Лише одна дитина відповіла, що у неї немає жодних проблем.

Також лише 3 знайомі з дільничним офіцером чи ювенальним поліцейським, інші їх ніколи не бачили.

В анкетах школярів також просили оцінити за десятибальною шкалою рівень безпеки у школі та корисність отриманої на заході інформації.

Максимально могло бути 160 балів, а за результатами анкетування дев’ятикласників безпека у школі набрала 96 балів (60%), захід - 126 (79%).

Восьмикласники: з 26 учнів сім ідуть до школи з радістю, два - спокійно, а інші - з передчуттям неприємностей та в очікуванні, скоріше б усе це скінчилося. Серед власних головних проблем переважно зазначили особистісні чи шкільні, одна дитина написала про нерозуміння свого внутрішнього стану, а одна вказала домашні проблеми.

З дільничним офіцером чи ювенальним поліцейським знайомі лише 7 учнів.

Щодо безпеки школи та корисності заходу, за результатами цього анкетування максимальна сума балів могла бути 260. Отже, безпека у школі набрала 147 балів (57%), захід - 203 (78%).

Також майже всі діти вважають, що поліцейським потрібно приходити до школи і проводити для них заходи на різні теми.

Тобто й адміністрації закладу є над чим далі працювати, і команді проєкту “Шерифи для нових громад”, і - правоохоронцям.

Подяка команді проєкту “Шерифи для нових громад”:

Подяка керівниці кіноклубу Docudays UA при БО "Фонд милосердя та здоров'я":

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проєкт реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

На головному фото: Юлія Ситник модерує дискусію серед восьмикласників. Усі фото Олени Старюк та Юлії Ситник

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ