Підтримати нас

Чи виконуються мовні квоти на радіо?

Автор статті
22 березня 2019 15:25
653
Поширити:

За рік частка пісень українською мовою в ефірі національних та місцевих радіостанцій зросла на 6%. Збільшилась і кількість передач українською.

"Українська мова однаково представлена в ефірі і загальнонаціональних, і регіональних, і місцевих радіостанцій в кожній області України. Сьогодні вже немає відмінностей та особливостей. Журналісти і в Донецькій області, і на Закарпатті, і в Харкові, і в Одесі прекрасно володіють українською мовою. Ми не бачимо жодних проблем, що призводять до відтоку слухачів", - підкреслив член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський на прес-конференції в Укрінформ.

В ефірі місцевих і регіональних FM-радіостанцій кожна друга пісня звучить українською. Порівняно з попереднім періодом частка україномовних пісень зросла на 4%, перевиконання квоти - на 17%.

"В 9 областях України частка пісень українською становить більше 50%. Це Рівненська і Тернопільська області – по 79%, Сумська – 72%, Кіровоградська – 71%, Івано-Франківська – 70%, Львівська – 60%, Чернівецька – 58%, Волинська – 57%, Донецька – 50%. Найбільша динаміка зростання обсягу україномовних пісень спостерігалась у 5-ти областях України: Кіровоградська – на 24%, Чернівецька і Закарпатська – на 12%, Сумська – на 11%, Полтавська – на 10%", - сказав Сергій Костинський.

Загальний середній показник частки пісень українською мовою за досліджуваний період становить 57%, торік було 51%. Закріплену законом норму в 35% перевищено на 22%.

Лише українські пісні звучать в ефірі радіостанцій "Країна ФМ", "UA: Українське радіо" та "Радіо НВ". "UA: Радіо Промінь" - 98%, "UA: Радіо Культура" - 89%.

Кількість передач українською мовою мають середній показник 89%, що на 3% більше порівняно з минулим роком і на 29% більше, ніж встановлена законом норма.

"Тільки українською мовою розмовляють ведучі на радіостанціях "UA: Українське радіо", "UA: Радіо Промінь", "UA: Радіо Культура" і "Країна ФМ". Значно зросла кількість передач державною мовою на таких радіостанціях, як "Русское радио – Україна" - на 22%, "ХІТ FM" – на 14 %, "П'ятниця" – на 12%, "Kiss FM" – на 9%. Дуже приємно бачити цю тенденцію. Це дуже гарні показники", - підкреслив голова Нацради Юрій Артеменко.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ