Підтримати нас

Чи погодяться українці на щеплення індійською вакциною, від якої відмовилися африканці?

Автор статті
19 лютого 2021 10:24
981
Поширити:

Підготовка до вакцинації в Україні супроводжується дедалі гучнішими скандалами.

За тиждень після припинення процесу тест-вакцинації препаратом Oxford/AstraZeneca влада Південно-Африканської республіки попросила Інститут сироватки Індії забрати назад поставлені на початку лютого 1 млн доз. Про це повідомляє  "The Economic Times" із посиланням на джерела.

Газета інформує, що прохання Міністерства охорони здоров'я країни пов'язане з тим, що клінічні випробування вакцини в Південно-Африканській республіці показали: вона забезпечує незначний захист від легкої та середньої тяжкості перебігу COVID-19, викликаного місцевим мутантним варіантом коронавірусу.

Ця партія вакцини прибула в ПАР кілька днів тому. Ще півмільйона доз повинні прибути з дня на день.

Тим часом Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов вилетів до Індії для проведення прямих переговорів із виробниками про додаткові обсяги вакцин саме Oxford/AstraZeneca і NovaVax у 2021-2022 роках. 

Про це чиновник повідомив на своїй сторінці в Фейсбук. Зокрема, він написав:

«Тому основна задача – до вже законтрактованих 12 млн доз, досягти прямих домовленостей на постачання додаткових об’ємів вакцин Oxford/AstraZeneca та NovaVax в 2021-2022 році безпосередньо з виробником. Відправку першої партії проконтролюю на місці».

А ось як відгукнувся  про індійську вакцину епідеміолог Michael Favorov.

«Декілька разів писав про сумніви щодо ефективності вакцини AstraZeneca. На жаль, мої підозри підтвердилися. Вакцина показала себе недостатньо ефективною (в сенсі ефікасі) в Південній Африці, де виявлено штам  «мутант» С-19. Звідси піднявся крик простолюдинів та біологів про страшні нові штами вірусу, які ухиляються від вакцин. Знову хлопці- панікери сіли в калюжу. Це не вірус став «злішим», це погана вакцина.

Pfizer та Modern провели в Південній Африці свої дослідження. І вони показали, що щеплені Pfizer та Moderna захищені від Південноафриканського штаму так же гарно, як і від С-19.

AstraZeneca  - погана вакцина!!!

… Коротше, друзі, якщо буде вибір, не треба вакцинуватися AstraZeneca, хоча 50 % захисту вона ще, мабуть, дає, краще, ніж нічого! Тим більше, що ускладнення від неї поки ще не описані». 

За матеріалами ЗМІ

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ