Підтримати нас

Чи будуть вакцинувати ВІЛ-інфікованих

Автор статті
24 травня 2021 05:31
1,223
Поширити:

Комітет Ради Європи з біоетики  у зв'язку із пандемією коронавірусу рекомендував країнам забезпечити громадянам рівний доступ до вакцинації та приділити особливу увагу людям, які перебувають в уразливому становищі. А у разі нестачі вакцин встановити такі пріоритети, щоб запобігти в першу чергу поширенню захворювання та смертям від супутніх хвороб.

Юристи Херсонської громадської приймальні благодійної організації Фонд милосердя і здоров’я запитали Міністерство охорони здоров’я, як сьогодні на державному рівні забезпечено доступ до вакцинації ВІЛ-інфікованим та чи є застереження щодо щеплення таким пацієнтам.

Генеральна директорка Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності Ірина Руденко пояснила, що в країні розроблена і затверджена так звана Дорожня карта вакцинації. Згідно з документом визначено дев'ять пріоритетних груп для вакцинації:

  • медичних працівників;

  • працівників соціальної сфери та соціальних працівників;

  • осіб, які проживають у закладах (установах) з надання довгострокового догляду та підтримки та працівники таких закладів (установ);

  • людей похилого віку (60 років і старше);

  • військовослужбовців, які беруть участь в Операції об'єднаних сил;

  • працівників критично важливих структур державної безпеки;

  • учителів та інших працівників сфери освіти;

  • дорослих (віком від 18 до 59 років) із супутніми захворюваннями, які перебувають у групі ризику (захворювання ендокринної системи, серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання дихальних шляхів, хронічні захворювання нервової системи, хронічні захворювання сечовидільної системи, онкологічні захворювання, хронічні захворювання органів кровотворення та крові);

  • людей, які перебувають в місцях обмеження волі та/або слідчих ізоляторах та працівників місць обмеження волі та/або слідчих ізоляторів.

Отже, ВІЛ-інфіковані не підпадають під вищеперелічені пріоритети. Але, якщо у людини є супутня хвороба з переліченої групи ризику (наприклад, хронічні захворювання дихальних шляхів - туберкульоз), або вона працює у школі чи в структурі державної безпеки - то може теж вакцинуватися першочергово.

Також, згідно з офіційною інформацією, на сьогодні відсутні відомості щодо особливості щеплень, побічних ефектів, застереження для хворих з ВІЛ-інфекцією. Однак на пізніх стадіях (СД4 менше ніж 200 кл/мкл) вакцинація пацієнтам протипоказана.

Крім того, Ірина Руденко зазначила:

“Дорожня карта є опорним стратегічним документом для впровадження кампанії з вакцинації, розробки макропланів на рівні країни та детальних планів на рівні регіонів. Дорожня карта буде доповнюватися та оновлюватися для того, щоб показувати найбільш актуальну інформацію як про стан розробки вакцин, так і про стан готовності до вакцинації в Україні”.

Нагадуємо, що вакцинація в Україні проводиться добровільно й лише за персональної згоди кожного пацієнта.

P.S. Комплексу юридичну допомогу анонімно та безкоштовно можна отримати у мережі громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини у 13 містах України. 

Благодійна організація Фонд милосердя та здоров’я також входить до мережі громадських приймалень УГСПЛ. І юристи Фонду надають допомогу у сферах медичного, трудового, адміністративного та кримінального права; порушення безперервності лікування; гендерної рівності та правопорушень, пов’язаних з цим, а також щодо заборони катувань, нелюдського або такого, що принижує честь і гідність, поводження або покарань щодо осіб, які належать до цих цільових груп.

Адреса приймальні: Херсон, вул. Бориса Мозолевського (Фрунзе), 2 оф. 19

Приймальні дні:

Понеділок, вівторок з 09.00 до 16.00

Перерва з 12.00 до 13.00

Попередній запис за тел. (066) 790 90 21

(0552) 49-60-03,

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net

P.P.S. Проєкт «Юридичний захист людей, які живуть з ВІЛ, ТБ та представників уразливих до ВІЛ груп населення через надання комплексної юридичної допомоги» реалізується в рамках проєкту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні» за фінансової підтримки  Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ