Підтримати нас

Чи буде “продуктовий колапс” в Україні?

Vgoru
Автор статті
13 березня 2022 15:15
854
Поширити:

Як повідомляють чиновники Міністерства аграрної політики та продовольства України, навіть за умов повномасштабної війни з Росією в країні виробляється продуктів уп'ятеро більше, ніж їх споживають на внутрішньому ринку. Зокрема, про це в ефірі Громадського радіо розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

 

“Україна виробляє продукції в 5 разів більше, ніж її внутрішнє споживання. Станом на зараз ми маємо достатньо резервів продукції для нашого споживання. Наприклад, пшениця. Україна за рік споживає 8 млн тонн. Зараз ми маємо близько 6 млн тонн. А влітку вже матимемо врожай озимої. По кукурудзі ми маємо дворічний запас. Ми споживаємо 7 млн тонн, а маємо 15 млн тонн. Соняшникової олії ми маємо ще на 5 років. Цукор - півтора року запасу”. - заспокоїв громадян Висоцький. 

Також він додав: навіть якщо виробництво зупиниться, зараз ми маємо все необхідне в досить великому запасі, оскільки “ми експортери, а експорт зупинився”.

Посівна-2022, за словами урядовця, має кілька складових, але найголовніша - підготовка, а саме закупівля основних засобів виробництва: мінеральних добрив, насіннєвого матеріалу, засобів захисту рослин, палива.

“Мінеральні добрива вже закуплені на 80%. Цього достатньо для того, щоб отримати врожайність вище середнього рівня. Насіння на 75% уже в Україні. Засоби захисту наявні на 55%. Ми маємо ще час вирішити ці невеликі нестачі до травня-червня. Паливо плануємо отримувати шляхом налагодження транспортування, зміни напрямків”, - наголосив Висоцький. 

Посівна 2022 року - найскладніша за всю історію незалежної України. Вона розпочнеться пізніше, враховуючи затяжну зиму. Очікуємо, що почнеться старт в південних регіонах приблизно через тиждень. Масштабно по Україні - після 10 квітня.

Проте, ці оптимістичні заяви, звісно, потребують досить критичного ставлення. Адже, якщо казати про експорт, то зараз у цьому напрямку працюють лише два морські порти України - Рені та Ізмаїл в Одеській області. До того ж, якщо казати про початок посівної кампанії на Херсонщині та Миколаївщині, то неважко здогадатися, з якими труднощами доведеться зіткнутися фермерам. 

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ