Підтримати нас

Будують Україну - руйнують стіни між людьми: хроніки волонтерської програми БУР

Автор статті
03 грудня 2021 11:16
2,740
Поширити:

У 2014 році, коли на Сході України розпочалася війна, група молодих та небайдужих людей зі Львова вирішила їхати до Краматорська допомогти постраждалим від обстрілів відновити їх зруйновані будинки. Свою акцію вони назвали БУР - Будуємо Україну Разом. Сьогодні - це вже ціла волонтерська програма, до якої постійно долучається молодь з усіх куточків України. Чим живуть БУРівці та як відзначатимуть День волонтера - наступна стаття.

“Ми не говоримо про об’єднання сходу і заходу. Ми реалізуємо його спільною працею для українців у потребі”. Ці слова співзасновника БУРу Віталія Кокора можна побачити на головній сторінці офіційного порталу програми. А тоді, у 2014 році, молоді львів'яни просто вирішили допомогти жителям Краматорська, - розповідає PR менеджерка програми “Будуємо Україну Разом” Анастасія Єрастова:

Будуємо Україну Разом - це програма Української освітньої платформи. Вона виникла у 2014 році, коли розпочалася війна на Сході. Хлопці зі Львова вирішили поїхати туди. Думали, їдуть на тиждень, але побачивши, як багато роботи, залишилися у Краматорську на кілька місяців, допомагати сім'ям у відновленні їх помешкань. Так, власне, і було створено БУР - Будуємо Україну Разом. Потім зрозуміли, що є потреба по всій Україні у такій допомозі. БУР почав розростатися, волонтерські табори почали проводитись в різних містах України, де допомагали відбудовувати житло сім'ям, які перебувають у складних життєвих обставинах та родинам військовослужбовців. 

Сьогодні організація продовжує розвиватися. Зокрема, працює над створенням молодіжних центрів у різних областях України. До того ж волонтери допомагають містам в організації громадських просторів. Не полишають при цьому і допомогу родинам у складних життєвих обставинах: 

Зараз основний напрямок діяльності “Будуємо Україну Разом” - це розвиток молоді, - продовжує Анастасія. - Саме тому і створюються такі молодіжні центри й громадські простори для проведення дозвілля молоді в різних містах. Окрім цього, також намагаємося допомагати ще сім'ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, та родинам воїнів АТО. Саме через табори ми залучаємо молодь з різних куточків України. Також маємо осередки у різних регіонах України.

Проте залученням молодих та небайдужих людей до волонтерської діяльності тут не обмежуються. У БУРі волонтери мають можливість ще й  розвиватися, говорить PR менеджерка: 

У нас є різні освітні програми, такі як довгострокове волонтерство, школа проєктного менеджменту, менторство для волонтерів. До речі, у нас є ментори з різних сфер. Ми підбираємо для волонтера той напрямок, у якому він понад усе бажає розвиватись. Також діє Школа проєктного менеджменту BUR-LAB. Туди також наші волонтери можуть податися командою зі своїм соціальним або бізнесовим проєктом. Ми розповідаємо про проєктний менеджмент, допомагаємо їм на старті це все реалізувати.

День волонтера для учасників “Будуємо Україну Разом” -  одне з найбільших свят, оскільки це саме волонтерська програма. За словами Анастасії Єрастової, раніше у БУРі його відзначали щороку. Але пандемія внесла свої корективи: 

Раніше  мали змогу зустрічатися з нашими волонтерами з різних куточків України і разом святкувати. Але оскільки зараз в Україні пандемія, вирішили не ризикувати здоров'ям людей і провести онлайн-гру “Що? Де? Коли?”. Там будуть дуже цікаві питання, які стосуються волонтерства. Під час гри можна буде дізнатися про волонтерство в Україні та інших країнах світу, які є організації та про акції, що організовувалися раніше. Співведуча - операційна керівниця БУРу Віра Пасішнюк, яка також  розповідатиме щось цікаве нашим учасникам під час гри. Передбачена пряма трансляція. До речі, до участі може долучитись будь-хто, а не лише волонтери.

Гра Що? Де? Коли? відбудеться 5 грудня о 19 годині. Охочим взяти участь потрібно зібрати свою команду, у якій може бути від двох до шести людей та заздалегідь зареєструватися.  

Довідково: Міжнародний день волонтера відзначається щорічно 5 грудня. Цього дня вшановують людей, які добровільно і безкорисливо працюють у тих місцях, де потрібна їх допомога: у притулках, лікарнях, гарячих точках на масових заходах. 

Свято засновано Генеральною Асамблеєю ООН у 1985 році. Волонтерський рух у нашій державі з'явився ще у 90-х роках минулого століття. Офіційно ж в Україні його визнали 10 грудня 2003 року.

Фото: з порталу БУР

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ