Підтримати нас

Будуємо Україну Разом (БУР)

Vgoru
Автор статті
12 листопада 2021 12:21
1,631
Поширити:

БУР – молодь, що об’єднана спільними цінностями та будівництвом.

Волонтерський рух Будуємо Україну Разом об’єднує молодь з різних регіонів України задля спільної праці та допомоги у маленьких містах та селах.

Програма Будуємо Україну Разом виникла як волонтерська акція у 2014 році та мала на меті відновити будинки, знищені внаслідок обстрілів на сході України. Саме тоді засновники програми вирушили у Краматорськ та почали історію одного з найбільших волонтерських рухів в Україні – БУР, що є програмою Української освітньої платформи (раніше Львівська освітня фундація). Окрім відновлених 25 квартир, у Краматорську БУР допоміг місцевій молоді створити молодіжний центр «Вільна Хата», який уже протягом 6 років успішно функціонує та слугує місцем розвитку місцевої молоді. З часом БУР перетворився на рух, що формує нове покоління відповідальних українців, які творять зміни у своїй країні та готові поділяти спільні цінності. Саме так розпочалась історія БУР, і за цей час було випрацьовано унікальну модель підсилення молоді, яка включає волонтерство, неформальну освіту, фінансування бізнес та освітніх проєктів, менторство та формування довіри, які ми успішно застосували в 65 містах по всій Україні. За 7 років волонтерський рух залучив понад 4000 волонтерів до своєї діяльності, створив 32 молодіжні центри, які забезпечують постійну громадянську освіту / можливості особистого розвитку та допоміг з ремонтом у понад як 200 помешканнях.

Ключовим інструментом для залучення молоді до волонтерства є БУР табір. Будівничий табір у невеликих містах чи селах України, де приїжджі волонтери та місцева молодь спільно допомагають створювати чи облаштувати молодіжні простори, допомагають сім’ям у потребі відремонтувати помешкання, знайомляться та формують нові соціальні зв’язки. 

Одним із напрямів, над якими волонтери працюють під час табору, є створення молодіжних центрів, адже у невеликих містах та селах існує потреба у місці, де могла б збиратись молодь, розвиватись та реалізовувати свої ідеї. Молодіжний центр є саме тим місцем, де є можливість знайти однодумців, поспілкуватись та завжди мати місце, де можна корисно провести час. Створення таких центрів забезпечить залученість молоді до життя своєї громади, а також стане поштовхом для розвитку та підсилення її на місцях. 

До створення молодіжного центру «Угрик-центр» в селі Угринь

Після

Розвиток та підсилення молоді – один із найбільших пріоритетів волонтерського руху Будуємо Україну Разом, саме тому команда створює та реалізовує освітні проєкти з менторства, проєктного менеджменту, програму мобільності ТамБУР, намагається використовувати новітні підходи до комунікації з молоддю через подкасти та комікси. Програма з менторства БУР налічує уже понад 300 учасників, які змогли обмінятись досвідом та отримати необхідну підтримку. Саме ця програма націлена на індивідуальний підхід до кожного волонтера та його особистісний розвиток під час роботи у парі – ментор та менті. Протягом 9 місяців учасники мають можливість не лише знайти собі наставника, а й отримати поради, що дозволять їм розвиватись далі та згодом розвивати суспільство. Серед успішних програм розвитку волонтерів також є BUR.LAB – навчальна програма з проєктного менеджменту для волонтерів, які мають ідею бізнесу або ж соціального проєкту та готові втілити її за підтримки БУРу. За курс лекцій та практичних завдань учасники  мають змогу сформувати команду та успішний проєкт, що готовий до реалізації. Програма випустила багато цікавих проєктів, які націлені на розвиток суспільства, зокрема молоді України.

Волонтерський рух поширює також культуру фінансової підтримки неприбуткових організацій, саме тому започаткував програму БУРдрузі. Саме ця програма є спільнотою відповідальних людей, що хочуть інвестувати в майбутнє України та сталий розвиток волонтерства. Понад 200 БУРдрузів уже долучились до спільноти та регулярно підтримують діяльність руху щомісячним внеском.

Спільнота волонтерів БУР щороку зростає та розвивається в різних регіонах України, саме тому цьогоріч БУР почав свою роботу у Херсоні, де об’єднав місцеву молодь задля створення молодіжного центру “Молодіжка”.

Сьогодні БУР – це велика спільнота відповідальної молоді, яка готова творити зміни у свої країні та розвивати її. Тому БУР про будівництво, але не лише будинків,а  й чогось більшого. 

Стаття підготовлена Будуємо Україну разом (БУР) Української освітньої платформи в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID)

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ