Підтримати нас

Будні чорнобаївського “оперативника”. Відео

Vgoru
Автор статті
08 липня 2021 05:37
1,051
Поширити:

Cело Чорнобаївка, Чорнобаївська громада Херсонської області. Досить відомим тут є Олег Анатолійович Павлюкович, і він усіх знає, незважаючи на те, що село величеньке - майже 10 тисяч населення, понад 3 тисячі домівок.

Бо він уже з 2013 року працює старшим інспектором правопорядку та благоустрою сільради, а до того ще 10 років служив у Чорнобаївському відділенні міліції оперативником. Цікаво, що більшість місцевих досі “плутаються” - вважають його саме правоохоронцем, а не інспектором, - адже чоловік постійно патрулює вулиці або на велосипеді, або на мопеді, - дивиться за порядком, а якщо щось трапляється - першим приходить на допомогу.

Хоча до компетенції Олега Анатолійовича належать переважно адміністративні справи: щоб люди сміття не викидали у громадських місцях чи не спалювали; собак тримали на подвір'ї; худобу випасали на пасовиськах; а торгували городиною чи молоком у спеціальних місцях з дотриманням санітарних та інших норм.

Голова Чорнобаївської громади Ігор Михайлович Дудар пишається тим, як відповідально, не дивлячись на родинні/дружні зв'язки та “регалії” односельців, інспектор ставиться до своїх обов'язків. Та із посмішкою згадує перші його “кроки” на посаді:

-Коли Олег Анатолійович з’явився у нас в сільській раді, він не знав, де живу я і мій заступник, і прийшов до наших сусідів. А там була якась купа побутового чи навіть будівельного матеріалу. Попросив, щоб прибрали, виписав повідомлення. Люди проігнорували, купа ще два дні лежала, тож він склав на них протокол. І сусіди, скажемо так, тоді дуже на нас із заступником образились.

Попервах Павлюковичу доводилося особисто виявляти порушення. Проте, з роками чорнобаївцям сподобалося жити в охайному середовищі, дихати чистим повітрям (а не задихатися від смороду палаючого сміття), та гуляти вулицями без побоювання. Тому самі стали телефонувати йому та повідомляти про негаразди.

Протоколів з часом стає все менше і менше - продовжує розмову про результати роботи інспектора Ігор Дудар. - Тому що люди вже знають, що є стала практика, а якщо щось порушили - одразу реагують на зауваження Олега Анатолійовича. А щодо інших прикладів... Я живу на околиці села, навпроти колишнього кар'єру, де взагалі весь час дуже багато було сміття. Тепер виходжу з будинку, і краєвиди вже не такі, як були раніше. Бо зараз там усе вкрите тільки травою.

Втім, люди часто звертаються до інспектора не лише з питань благоустрою та громадського порядку. А також, наприклад, у випадках домашнього насилля, через конфлікти/сварки з сусідами, за захистом дітей від булінгу, та навіть коли трапляється якась кримінальна подія. Бо він допоможе і порадою, й ефективну профілактичну бесіду з кривдниками проведе, якщо потрібно - проконсультує, як скласти заяву до поліції, а у випадках криміналу - розкриє злочин “по гарячих слідах”.

Щоправда, досвід та оперативність інспектора не завжди дають бажаний результат. Павлюкович досі із сумом згадує подію літа 2020-го:

- Був розбійний напад на літню жінку років десь 80-ти. Усе відбулося дуже швидко. Йшла з зупинки, її ззаду вдарили, забрали пакет з грошима - півтори тисячі там, техпаспорт на машину. Коли мені зателефонували, я був на місці події, як потім підрахував, - за дві з половиною хвилини. Але вже нікого не знайшов, тільки потерпілу. На жаль, нападника так і не впіймали.

Зазвичай злочинця вдається встановити швидко, бо село хоч і велике - проте всі “на видноті”.

А бувають і кумедні випадки. Зателефонував якось пізно ввечері чорнобаєвець у паніці - каже, пропало 30 качок, мабуть, хтось вкрав. Олег Анатолійович примчався на місце пригоди, а качки - на місці, просто забилися в куток, від дощу заховалися… 

Програма "Шерифи для нових громад" — це історії про надзвичайних мешканців Херсонщини, які у своїх громадах дбають про правопорядок. Проєкт команди продакшн "Вгору" та "Шерифи для нових громад" відібрали торік на відкритому конкурсі "Створюй із Суспільним".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ