Підтримати нас

Боротьба за справедливість

Автор статті
25 серпня 2019 03:00
735
Поширити:

Херсонка отримає компенсацію за незаконне затримання. Кошти незначні, лише 600 гривень. Але важливіше, що вона не скорилася, змогла  довести порушення з боку правоохоронців та подовжує далі боротися за відновлення своїх прав.

Почалася ця історія ще у березні 2017 року. Поліціянти затримали пані Оксану* нібито за фактом збуту наркотиків та помістили її до ізолятора тимчасового тримання. За добу її відпустили. Бо довше, за законодавством, не могли тримати в ізоляторі, не повідомивши їй про підозру у вчиненні злочину. Відпустили та одразу поліцейський знову затримав її  за тим же самим «фактом».

«Людину можуть затримати або безпосередньо на вчиненні злочину, або - «по гарячих слідах», тобто спіймати під час втечі з місця злочину. Але як Оксана могла продавати наркотики, сидячи добу в ІТТ?» - коментує адвокат, юрист громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я»  Олександр Данилов. –  А в даному випадку Її затримали, вручили підозру по тій ситуації, яка начебто сталася два дні тому, відвезли до суду та за рішенням суду помістили під варту. І жінка вже 2 роки перебуває в слідчому ізоляторі».

Оксана зверталася до прокуратури, до керівництва поліції щодо її незаконного повторного затримання. За її зверненнями правоохоронці провели службове розслідування та оголосили догану поліцейському за неналежне виконання обов’язків.

Херсонка знов написала заяву до прокуратури, щоб відносно слідчого поліції відкрили кримінальне провадження за порушення її прав. Кримінальну справу за заявою відкрили, однак, за рішенням старшого слідчого відділу прокуратури Херсонської області, - закрили. Ось тоді вже Оксана звернулася за допомогою до громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров’я», бо не знала, як далі побороти супротив системи.

Спочатку Олександр Данилов подав до Херсонського міського суду скаргу на рішення старшого слідчого відділу прокуратури Херсонської області про закриття кримінального провадження відносно незаконного повторного затримання пані Оксани.

«При нас вже тричі закривали справу, – розповідає Олександр. - Якби не наші скарги, вона б вже «померла». Хоча факт незаконного затримання встановлений перевіркою, рішенням суду. Але для складу злочину потрібно, щоб слідчий зробив це умисно. А він удає ніби просто не знав, що робить незаконно, що він просто помилився. Тож вони кожен раз закривають справу, а ми йдемо до суду, суд визнає незаконним такі дії і зобов’язує відновити розслідування, і знову - по колу».

Також Олександр супроводжував цивільну справу за позовом Оксани про стягнення моральної шкоди на суму 200 000 грн. І цей позов у першій інстанції вже виграно. Апеляційна інстанція залишила рішення без змін. Щоправда, суд призначив виплату моральної шкоди лише 600 грн.

«Перемога дуже скромна. Ми боремося  і вважаємо, що ця сума мінімальна, але тут має значення сам прецедент, сам факт того, що представники влади не залишаються без покарання. Ми допомагаємо Оксані  і супроводжуємо в питанні стягнення моральної шкоди. І крапки ще немає, але рішення вже вступило в законну силу, цей факт є для неї важливим, вона задоволена, що ми змогли це зробити» - підкреслює адвокат, юрист громадської приймальні «Фонду милосердя та здоров’я».

*ім’я змінено

Довідково: Безоплатну правову допомогу можна отримати за адресою: м. Херсон, вул. Бориса Мозолевського (колишня Фрунзе), буд.2, офіс 19. Прийому: Понеділок – з 9.00до 14.00, Вівторок – з 13:00 до 17:00

Попередній запис за телефонами: (0552) 49-60-03, +38 (066) 790 90 21.

E-mail: FMZ_pravo@ukr.net

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ