Підтримати нас

Бівалютна зона на Херсонщині: у Генічеську окупанти змушують продавців вказувати ціни в рублях

Vgoru
Автор статті
26 травня 2022 09:20
1,756
Поширити:

В окупаційній адміністрації Херсонської області ще 23 травня заявили, що нібито в регіоні запроваджується бівалютна зона. Це означає, що ціни в магазинах мають вказувати і у гривнях, і в рублях. Поки що це право кожного, але незабаром це може стати обов'язковим. Генічеськ.City розібралися, чи справді бівалютну зону запровадили на Херсонщині, зокрема у Генічеську.

Змушують вивішувати цінники у двох валютах

Видання “Мост” повідомляє, що генічеська окупаційна “влада” змушує підприємців вивішувати цінники у двох валютах – гривні та рублі. Нове "керівництво" каже, що спочатку це буде “право кожного” – торгувати в рублях чи ні. Виходить, “спочатку” – це в перші два дні?..

Про примус від окупантів “Мосту” повідомили місцеві мешканці Генічеська.

“Змусили повісити цінники через дріб у гривні та рублях, по курсу 1 до 2”, – каже співрозмовник.

За словами генічан, рублі в людей є, хоч і небагато. Великі об’єми рублів привозять з тимчасово окупованих Криму та Мелітополя. Водночас у магазинах можна розрахуватися через термінал картками українських банків.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ситуація з валютою в кожній громаді Херсонщини різна

Херсонська журналістка, що живе в окупації, розповіла фактчекерам проєкту "По той бік новин", що в обласному центрі попри намагання окупантів розрахунок рублями взагалі неможливий. Хоч активно шириться інформація про зворотне – що у Херсоні потрібно розраховуватися виключно російськими рублями за всі товари та послуги.

Також журналістка згадала й Генічеськ. Каже, тут росіяни намагаються ввести готівкові розрахунки рублями, але “це лише спроби, причому не дуже вдалі”.

Жінка наголосила, що ситуація з валютою в кожній громаді своя і часто кардинально різна, тому не варто узагальнювати, коли йдеться про всю Херсонщину.

 

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У Генічеську 80% гривні, 20% рублів

В коментарі Генічеськ.City місцевий мешканець Генічеська, який працює з касовими розрахунками, зазначив, що 80% клієнтів розраховуються у гривні, а на 20% у рублях.

“Я би не сказав, що в нас масово ходять рублі. Вони потрібні виключно для спекулянтів, які їздять в Крим за товарами на продаж. У Криму розрахуватися можна виключно рублями. А в Генічеську основна маса валюти – це гривня”, – каже генічанин.

За його словами, рублі потроху ходили й раніше, бо окупанти роздавали їх в якості разової “допомоги”. Але з цього тижня, після “указу” Сальдо, російської валюти стало більше.

Нагадаємо, що про перехід в рубльову зону гауляйтер Херсонщини заявляв ще у квітні. А чутки про плани окупантів ввести рубль ходили ще з березня.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ