Підтримати нас

Бійцям під час особливого періоду штрафні санкції не загрожують

Автор статті
02 липня 2018 09:52
727
Поширити:

Чи правомірне стягнення заборгованості з військовослужбовця під час дії особливого періоду? Це  болюча тема для бійців, що не мають змоги сплачувати борги вчасно.

На «гарячу лінію» ГО «ІРЦ Правовий простір» часто надходять питання про правомірність дій фінансових установ, коли вони позиваються до суду про стягнення заборгованості з військовослужбовців.

Юрист Херсонського офісу Мережі правового розвитку Сергій Плахотнюк роз’яснює, що нарахування і заявлення позовів до бійців під час дії особливого періоду є законними згідно з пунктом 17 статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Ця норма сформульована так:

«Військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду*, а резервістам та військовозобов’язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед банками та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються».

Отже, заборона стосується лише нараховування штрафних санкцій, пені та процентів. Основну заборгованість (тобто борг без штрафних санкцій, пені та процентів) нараховувати можна. А значить, можна як звертатися з позовом до суду про стягнення цієї (основної) суми боргу, так і надсилати лист-вимогу про повернення суми боргу. Отже, подання таких позовів є правомірним.

Але треба враховувати, що згідно з  законодавством суд може зупиняти провадження у справі, якщо одна із сторін перебуває у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формуваннях, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції. Тому такий позов не буде розглянуто судом, поки військовослужбовець-відповідач перебуватиме у складі Збройних Сил України (на час дії особливого періоду).

Для цього необхідно повідомити суд про перебування у складі Збройних Сил України - надіслати на адресу суду документи, що підтверджують це (копія військового квитка, завірена належним чином, або витяг з наказу про зарахування до списку військовослужбовців, довідка, видана начальником військової частини). Якщо банк вимагає якихось додаткових документів, знайте - це незаконно. Радимо спочатку звернутися до голови правління цього банку і намагатися вирішити це питання мирним шляхом. У більшості випадків банки йдуть назустріч. Якщо ні, треба звертатися до Національного банку зі скаргою, також можна до суду. Якщо банк продовжує нараховувати відсотки і штрафні санкції, а ви повідомили банк про неправомірність таких дій, тоді до суду ви прийдете з доказами, що ви повідомляли і це все було незаконно, то банку відмовлять у позові в цій частині.

*Особливий період настає з моменту, коли був виданий указ про його введення та оголошення часткової мобілізації (14 квітня 2014 року). Він триватиме до тих пір, доки президент  указом не оголосить про його завершення. Якщо це стосується військовослужбовців, на весь цей період не нараховуються ні штрафні санкції, ні відсотки за кредитом. Якщо людина є резервістом або військовозобов’язаним, для неї цей пільговий момент триває не з моменту оголошення АТО, а з моменту, коли її зарахували до списків військової частини. Фактично з того моменту, коли її мобілізували до лав ЗСУ і вона несе службу в зоні ООС.

Адреса Центру безоплатної первинної правової допомоги:

М. Херсон, пр. Ушакова, 37, каб. 115 (будівля Херсонської міської ради, перший поверх).

Графік роботи юристів: понеділок – четвер з 9.00 до 17.00. По п’ятницях з 9.00 до 15.45. Обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Попередньо записатися на прийом можна за телефоном (099) 468 38 48

P. S.Центр безоплатної первинної правової допомоги створений Херсонським офісом Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» за підтримки Херсонської міської ради та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках проекту «Енергія змін».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ