Підтримати нас

Беззаконня без меж

Автор статті
11 лютого 2010 13:38
582
Поширити:

"Вгору” вже не раз писала про абсурд, який творять чиновники області, аби тільки завадити встановленню меж Скадовська. Через їхню “творчість” три житлових масиви перебувають за офіційними межами міста, а їх мешканці, відповідно до закону, не можуть стати членами міської громади. А відтак не мають права брати участь у виборах міського голови та депутатів, не мають права на жодну допомогу від міськради.

Майстри абсурду

Іван Шульга, заступник голови депутатської комісії з питань адміністративно-територіального устрою, врегулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища Скадовської міськради
Ось приклад лише одного із “шедеврів” абсурду Херсонського облуправління земресурсів. Ще в 2001 р. воно доручило приватному підприємству “Левас” зробити інвентаризацію земель та встановити окружний кордон Скадовська. Про що 06 липня 2001 уклало договір №30 – без спеціального рішення міськради. А контроль за виконанням робіт доручило... саме собі та Скадовському райвідділу земресурсів. І це тоді, коли в Херсоні успішно працювало спеціалізоване держпідприємство “Херсонський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою”, що належить до структури Держкомзему!
У жовтні 2003 р. “Левас” отримав із держбюджету 188,877 тис. грн. Проект землеустрою Скадовська погодили з відповідними органами, і в 2006 р., нарешті, направили до Верховної Ради. А в листопаді 2008 р. ми отримали відповідь з Комітету ВРУ з питань агрополітики та земельних відносин про те, що “проект не відповідає вимогам ст. ст. 17 та 173 Земельного кодексу та Методичним рекомендаціям з розробки проекту землеустрою щодо встановлення меж населених пунктів”.
Зрозумівши, що “земельні” чиновники і гроші витратили, і проект завалили, депутатська група “Єдність” звернулася до голови Держкомзему з проханням передати проект до Скадовської міськради – ми самі його доопрацюємо. І ось наприкінці минулого року ми отримали відмову від заступника начальника Головного управління Держкомзему в Херсонській області Олексія Скопіча та заступника голови Держкомзему Віктора Петрука. Чиновники, розтринькавши державні гроші, порекомендували нам замовити новий проект землеустрою.
В обох листах замість аргументації – брехня на брехні. Так Олексій Скопіч стверджує, що “головні роботи за зазначеним договором (з ПП“Левасом” - авт.) були виконані до кінця 2001 р…”, а після того законодавство змінилося, і тільки через це тепер необхідно переробляти проект, а “твердження депутатської групи “Єдність”... стосовно бездіяльності Головного управління Держкомзему в області... є таким, що не відповідає дійсності…”. Заступник голови Держкомзему Віктор Петрук вторить йому й додає, що через зміни в законодавстві розроблений ПП “Левас” проект “втратив актуальність”.
Насправді, стверджувати те, що ”Левас” закінчив роботу 2001 р. є абсурдним. Бо тільки у 2001 р. укладений договір на розробку цього проекту, а термін реалізації цього проекту не може бути менше, ніж рік, а навіть більше. Це великий обсяг роботи. По-друге, лише у 2003 р. відбулася перше робоче засідання комісії, ініційоване облземресурсами по встановленню меж міста Скадовська. По-третє, лише 19 серпня 2005 р., коли всі зміни в законодавстві вже відбулися, Скадовський райвідділ земресурсів, надав висновок № 01-05/1361 в якому чомусь погодив недолугий проект “Леваса”. І ніяких порушень законодавства чомусь у ньому не виявив. Що завадило Скадовському райвідділу земресурсів повернути проект на доопрацювання ПП “Левас”? Порушення в проекті були, і чиновники про це знали. Без даного висновку не можна стверджувати, що роботи були виконані у 2001 р. Може тому в листі Олексія Скопіча і зазначено, що були виконані “головні роботи”? В будь якому разі “головні роботи” не можуть замінити розроблений проект.
Навіть держуправління екології та природних ресурсів області у своєму висновку зазначило: “Наданий на розгляд Проект не відповідає Генеральному плану перспективного розвитку та забудови міста Скадовська, який був розроблений “КиївНДІПмістобудування” у 1985 році”. І державна експертиза проекту, проведена в липні 2006 року, теж виявила цілий ряд недоліків. Але держкомземівці зауваження проігнорували і направили халтуру до ВРУ. Прекрасно розуміючи, що ВРУ проект поверне, і через це встановлення меж Скадовська затримається ще на кілька років.
Так і сталося: Комітет ВРУ недоліки виявив – ті самі, що й у висновку держекспертизи. Крім того, звернув увагу, що немає відповідного рішення Скадовської міськради, без якого взагалі ніхто не мав права приступати до розроблення проекту землеустрою.
І хоча тепер чиновники Держкомзему дружно вигадують, нібито роботи по проекту були завершені ще в 2001 р., і, мовляв, не їхня вина, що закони змінилися й проект треба переробляти, у депутатів міськради є всі підстави стверджувати, що і начальник райвідділу земресурсів Наталя Черненко, і керівництво обласного управління Держкомзему, затверджуючи проект у 2005 р., свідомо знехтували земельне законодавство і повинні нести відповідальність за свої дії. Дивними і непрофесійними виглядають в цій історії також і дії головного архітектора Скадовська Сергія Питомця.
Іще одна відписка в листах панів Скопіча та Петрука – про неможливість передати цей недосконалий проект міськраді. Ніщо не заважає чиновникам управління Держкомзему списати його – адже пани Скопіч та Петрук самі стверджують, що він не відповідає вимогам законодавства та втратив актуальність, – і передати в міськраду як допоміжний матеріал, щоб ми могли швидше розробити новий варіант проекту. Було б бажання, зробити можна і не порушуючи закону, і майже 200 тис. грн. держкоштів не були б “викинуті на повітря”. Очевидно, вони просто намагаються сховати “кінці”. Адже депутати вважають, що КРУ давно слід поцікавитися: хто і на якій підставі розтринькав майже 200 тис грн.. із державного бюджету на виготовлення неякісного продукту?
Таке питання депутати міськради хотіли б поставити й до працівників прокуратури. Але можемо спрогнозувати відповідь – прокуратура порушень “не знайде”. Адже поки немає проекту землеустрою, чиновники місцевих органів Держкомзему, райдержадміністрації мають більше можливостей дерибанити землі на узбережжі , і при цьому вони не забувають правоохоронців або ж їх родичів.


Хто привласнює землю скадовчан
Микола Гопанчук, начальник Скадовського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель в 2006-2009 роках, пенсіонер органів МВС
Ще в серпні-вересні 2008 року перевірка облземінспекції встановила, що Скадовська райдержадміністрація, надаючи ділянки у власність та в довгострокове користування, порушує Земельний кодекс, не погоджує рішення з міськрадою та ігнорує Генплан Скадовська. А органи прокуратури області, замість того, щоб захищати закон, до цього часу намагаються визнати акти перевірки недійсними.
Ми вже писали, що з “благословення” Скадовської РДА отримали ділянки “для ведення ОСГ” Сергій Рафаілович Кузнєцов, батько дружини прокурора Скадовського р-ну Анатолія Коржа; Микола Миколайович Кравченко, родич чоловіка начальника сектора міських земель відділу Держкомзему у Скадовському р-ні Лілії Керекелиці; Людмила Олександрівна Бєляєва (чия родичка – встановити поки не вдалося) – площею 1.29 га кожен.
У районі Цукури, навіть без висновку головного архітектора району Юрія Попача ділянки по 1,4 га отримали двоє родичів начальника Скадовського міжрайвідділу УСБУ в області Євгена Томашевського – Капустіни; бізнес-партнери першого заступника голови РДА Сергія Кульчиковського – Чернеги теж отримали земельні ділянки. Щодо заступника голови РДА Ольги Миронець, – держакт про право власності земельної ділянки на 2 га був повернутий до відділу Держкомзему Скадовського р-ну на доопрацювання. Це відбувається тоді, коли справа по спірних ділянках перебуває на розгляді Одеського суду. Але, не чекаючи рішення суду, органи земресурсів району, порушуючи закон, видають вищезгаданим особам акти на право власності.
За проектами, підготовленими відділом земресурсів, райадміністрація незаконно надає “обраним” землю у власність, довгострокове користування (до 49 років). При цьому відділ земресурсів на свій розсуд з перевищенням повноважень встановлює категорійність земель і надає для “ведення особистого селянського господарства” ті землі, які Генпланом міста та проектом закону про державний курорт відведені для будівництва оздоровчих об’єктів для дітей з батьками. До того ж, ці землі – у другій зоні (зоні обмежень) санітарної охорони Скадовської медичної зони і рекомендовані для включення до Національного парку.
Тим часом простому скадовчанину отримати навіть 10 соток для будівництва житла – проблематично, а на березі моря – неможливо.
На мої численні запити до начальника відділу Держкомзему у Скадовському р-ні Наталі Черненко з вимогою надати техдокументацію, яка засвідчує права власності на землю вищезгаданих та інших осіб, вона незмінно відмовляє. І чхати на закон не боїться. Бо ж хіба прокурор області Василь Черніков буде організовувати перевірку порушень на території Скадовської міськради, якщо тесть прокурора району Коржа та родичі начальника райвідділу СБУ Томашевського отримали ділянки для “ведення особистого селянського господарства” площею 1,29 га та 2 га – там, де закон не дозволяє? Навряд, бо досі прокуратура області на всі скарги скадовчан пише: “порушень не виявлено”.

Новини

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ