Підтримати нас

Безкоштовна квартира, одяг, їжа та соціальна допомога - чим приваблює переселенців Франція

Автор статті
04 серпня 2019 01:03
2,601
Поширити:

У Франції переселенці з України можуть спробувати оформити статус біженця. Поки будуть розглядати документи, місцева влада надає житло та невелику соціальну допомогу. А у благодійних організаціях можна отримати їжу та одяг.

Про це Gazeta.ua розповідає 33-річна Аліна Рибалко з Донецька. Вона з чоловіком та 4-річним сином рік тому переїхала у передмістя Парижу в Іль-де-Франс. Вже у Франції у родині народився син Франсуа. На прохання героїні, імена були змінені.

"Знайомий з західної України запропонував чоловікові поїхати у Париж на заробітки. Туди багато українців їдуть працювати на будівництво. Зарплати вищі, ніж у Польщі. Неофіційно можна заробити 70-100 євро у день, - згадує Аліна, - Чоловік з'їздив, подивився. Там ціла українська діаспора. Дуже багато наших. На сімейній нараді вирішили переїхати разом та оформити статус біженця".

 У Франції супермаркети віддають їжу благодійним організаціям, що роздають її  усім нужденним
У Франції супермаркети віддають їжу благодійним організаціям, що роздають її усім нужденним

Аліна розповідає, що безхатченкам та біженцям у Франції надають безкоштовне житло. Є організації, які безкоштовно годують та дають продукти. Великі супермаркети віддають їм продукти, у яких закінчується термін придатності. А за це їм держава зменшує податки.

"Нам платять 13 євро в день на одну людину. На дітей нічого не платять, бо немає документів. Загалом, виходить десь 500 євро на місяць. Це невеликі гроші, - ділиться Аліна, - Для розуміння, оренда квартири у передмісті коштує десь 1000 євро. Ми поки не можемо офіційно працювати, бо на етапі отримання статусу біженця. Щоб його оформити треба просто піти у спеціальну організацію та заповнити заявку. Ніяких особливих документів не вимагали".

Аліна з родиною живе в гуртожитку в передмісті Парижа

Раз на тиждень Аліна приходить у благодійні організації, де їй дають памперси та серветки для малюка, консерви, макарони, хліб, молоко та різні фрукти. У дівчини в кімнаті вже невеликий склад продуктів. Розповідає, що їжі реально багато та вона якісна, а воду взагалі можна пити з крану.

"У Франції навіть дають квартири біженцям та оформлюють безкоштовну медичну страховку. Ми поки що живемо у невеликій кімнаті у гуртожитку. Туалет та душ на поверсі та там завжди брудно. І я не впевнена, що кожен витримає таке життя, - розповідає Аліна, - Перші місяці часто переїжджали з місця на місце. Ми могли сьогодні ночувати в одному готелі, завтра – в іншому. Тому купити старе авто за 1000 євро, без нього реально було б важко. Тут дешеві вживані машини. Можна і за 500 євро знайти".

На родину отримують 500 євро на місяць, офіційно працювати поки не можуть

Рішення по наданню статусу біженця родина має отримати у серпні. Аліна зазначає, що чим довше буде тягнутись процес, тип краще. Ніхто біженців не депортує з країни, навіть якщо відмовили, як це роблять у Німеччині. Взагалі, процес може тривати рік-два. А це вже суттєвий строк проживання в країні. Та й діти будуть ходити у місцеву школу та через це ніхто не буде чіпати. У Франції дуже дбайливе ставлення до дітей.

"У Францію приїжджають багато афроамериканців. Іноді думаю, що я знаходжусь в Африці. Вони всі гарно говорять французькою, проте не усі вміють читати. Не подобається, що не хочуть пристосовуватись до місцевих правил та не прагнуть працювати, - зазначає Аліна, - Є знайома жінка з 5 дітьми, яка отримує 7000 євро допомоги, це десь 224 000 грн. На ці гроші можна гарно жити. А у них же також багато безкоштовних речей. Я навпаки, намагаюсь вчити мову та вливатись у місцеву громаду. Поки не народила, постійно допомагала у школі сина. Наприклад, треба дорослий для супроводу у бібліотеку, на екскурсію чи пекти печиво на якесь свято".

Оренда квартири у передмісті коштує близько 1000 євро

Дівчина розповідає, що зараз вже трохи легше, бо трохи пристосувались в країні. Старший син героїні гарно розмовляє французькою та допомагає з перекладом, коли Аліна йде у справах. Дівчина хоче піти вчитись та працювати.

"Французи не люблять біженців. І я їх можу зрозуміти. Вони за усе платять з податків, що тут дуже високі. Якщо, наприклад, зарплата 22 тисячі євро, податки з них складуть десь 10 тисяч, - ділиться Аліна, - Кінцева сума виплат залежать від прибутку людини. І такий підхід в оплаті за харчування в школі, державних дитячих гуртках та інших бюджетних установах".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ