Підтримати нас

Бескидський тунель скільки років потрібно, щоб окупити головний тунель країни

Автор статті
02 листопада 2018 04:05
710
Поширити:

Будівництво нового Бескидського тунелю звісно позитивний крок, адже новий двоколійний тунель закрив останнє слабке місце в головному транспортному коридорі залізниці до Європи.

При цьому у будь якого рішення є як технічна так і фінансова сторона і бажано щоби проект був не тільки корисним, а й прибутковим.

Про це пише сайт Залізниця без корупції.

Минулого тижня голова правління Євген Кравцов заявив про позитивну динаміку використання нового Бескидського тунелю.

«Вже маємо позитивну динаміку перевезень новим тунелем порівняно зі старим. У третьому кварталі 2018 року в напрямку західного кордону дільницею Лавочне-Мукачево, на якій розташований двоколійний Бескидський тунель, перевезено 469 млн 852 тис. тонно-кілометрів брутто. Це майже на 20 млн т-км більше, ніж у першому кварталі цього року, коли рух здійснювався через старий одноколійний тунель»,– заявив Євген Кравцов.

Також в офіційному повідомленні прес-служби УЗ зазначається, з посиланням на Кравцова, що в зворотному напрямку обсяг перевезень збільшився на 12 млн. тонно-кілометрів.

Таким чином загальне зростання обсягів перевезень складає 32 млн. т-км або 5,4% від попередніх показників.

За таких умов аби проект будівництва тунелю, початковою вартістю 3 мільярди гривень, окупився, необхідно кілька століть.

Тік згідно консолідованого звіту Укрзалізниці середній дохід компанії від перевезення вантажів складає близько 0,86 грн. за 1 тонно-кілометр.

Виходячи з цього збільшення обсягів перевезень новим Бескидським тунелем принесло залізниці за І квартал використання додаткові 27,5 млн. грн., більшість з яких підуть на покриття операційних витрат перевізника.

Навіть за оптимістичним прогнозом чистий прибуток компанії від впровадження нового тунелю не перевищує 3-5 млн. грн. на квартал. Принаймні поки що.

За таких умов аби окупити Бескидський тунель доведеться почекати від 150 до 250 років.

Для будівництва Бескидського тунелю Укрзалізницею  було виділено власні кошти на суму 800 млн. грн. та залучено 2 кредити: від ЄБРР (Європейський банк реконструкцій і розвитку) – 120 млн.$ і від ЄІБ (Європейський інвестиційний банк) – 55 млн. євро.

Поточна заборгованість залізниці за цими кредитами складає 25 млн. $ і 47 млн. євро відповідно, що за актуальним курсом становить 2,2 млрд. грн. При цьому залізниця вже заплатила кредиторам близько 1 млрд. грн.

Останній платіж за кредитними зобов’язаннями має бути здійснено до 2042 року.

Довжина Бескидського тунелю становить 1764 метри, а максимальна швидкість руху – 60 км/год.

Цього року також завершується будівництво аналогічного двоколійного тунелю в Чехії «Ейповіце», вартість якого склала близько 155 млн. євро.

При тому, що чеський залізничний тунель виявився дешевшим за український, його довжина складає аж 4 150 метрів (в 2,4 рази довший за Бескидський тунель), а максимальна швидкість руху – 120-160 км/год.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ