Підтримати нас

Арнольд Шварценеггер: "Я завжди знав, як з долара зробити два"

Vgoru
Автор статті
23 жовтня 2018 05:45
789
Поширити:

Всесвітньо відомий актор і екс-губернатор Каліфорнії розповів "Сегодня" про те, що надихає його, як він спить по шість годин на день, примножує свої гроші, не думає вранці і чого вчить своїх п'ятьох дітей

Великий Арнольд Шварценеггер вперше побував в Україні. Газета "Сегодня" поспілкувалася з Термінатором і надихнулася його виступом перед українськими бізнесменами на OLEROM FORUM ONE.

- Які ваші перші враження від Києва?

- О, мені дуже приємно вперше побувати в Києві. Мої хороші друзі Віталій і Володимир Кличко неодноразово запрошували мене сюди. Віталій завжди говорив: "Ти повинен приїхати до Києва, тобі він сподобається". Нарешті я тут! І сьогодні я обідав з ним і з вашим прем'єр-міністром (Володимиром Гройсманом). Було здорово дізнатися про виклики, з якими стикаються Україна і Київ.

- Як склалося, що ви стали таким успішним? Які секретні інгредієнти?

- У мене завжди була жага руху вперед. Звичайні речі мене не задовольняють. Коли був дитиною, мріяв стати чемпіоном з бодібілдингу. Ясно бачив цю мрію перед собою. Важка робота на тренуваннях тривала по 5 годин щодня. Був абсолютно впевнений, що у мене все вийде і я стану найкращим бодібілдером в світі. І так вийшло! Тепер я ці принципи досягнення успіху використовую у всьому.

Перше правило – це візуалізація. Потрібно уявити собі, ким хочеш стати. Як актор, уявляв себе в провідних ролях. Потім чітко бачив себе губернатором Каліфорнії. Я так само себе бачив як лідера в фітнесі, найбагатшим актором і фахівцем з ентертейнменту (видовищ, розваг) в Голлівуді. Я себе уявляв в мільйонах доларів.

Отже, перше – це бачення, ти повинен знати, куди йдеш. Адже можна мати найкращий корабель в світі. Але якщо капітан не знає, куди прямувати, корабель просто дрейфуватиме в море і ніколи не прийде туди, куди потрібно.

Але другий принцип успіху – не слухай тих, хто говорить: "Не вийде". Кожен раз були люди, які так говорили. Я починав з бодібілдингу, батьки говорили: "Ти з глузду з'їхав? Не вийде у тебе!". А вийшло!

Коли вирішив стати найкращим провідним актором, приходив до директорів студій, вони говорили: "Ніколи в тебе не вийде. Ніхто з емігрантів у нас не ставав провідними акторами. Ти повинен бути, наприклад, Джоном Вейном. Не вийде". Або "Може, щось вийде. Але ти занадто великий, важиш 100 кг. І твоє ім'я важко вимовляти – Шварц... Хто ти там? І в Америці акценту не повинно бути!". Я їх спростував. Я заробляв більше всіх. За "Термінатор-3", за "Бетмен і Робін" отримав $ 30 мільйонів за фільм.

Потім вирішив: "Вийду-но на пенсію як актор і стану губернатором Каліфорнії". Та ж реакція: "У тебе нічого не вийде, забудь!" Минуло 2 місяці – і я був губернатором Каліфорнії. Причому не раз, а двічі, оскільки переобирався ще на один термін.

Третє правило – працюй по повній. Немає коротких шляхів. Немає чарівних пігулок. Є тільки один шлях: працюй, працюй, працюй. У добі 24 години. Нехай ти 6 годин поспиш... Дехто каже: "Мені треба для сну 8 годин". Це багато! Я їм кажу: "Спіть просто швидше!" Шість годин достатньо. Залишається 18 годин. В середньому людина працює 8 або 10 годин на день. І залишається 8-10 вільних годин!

Люди скаржаться: "У мене немає часу піти до залу". Стільки годин залишається, і у них немає часу попрацювати над тілом?! Кожен день я тренуюся. Сьогодні вранці прокинувся, спочатку – на велосипеді півгодини, потім приїхав до спортзалу, там попрацював флеш-джим. Поснідав, на літак – і до вас сюди (Шварценеггер зараз в Будапешті знімає продовження "Термінатора-6", тож летіти недалеко. – Авт.).

Кожен день можна тренуватися! Можна знайти годину на день для самовдосконалення. Уявіть, що годину на день ви присвятіть вивчення іноземних мов. Наприклад, ви хочете вивчити китайську. Цілу годину на день – це 365 годин за рік! Так китайську можна вивчити!

- Ви людина скромна і не задовольняєтеся досягненнями. Не пригадаю, щоб сказали: "Я ідеальний". Як це співвідноситься з вашими амбіціями: стати найбагатшим, великим і успішним?

- Ніколи в житті не почувався досить хорошим. Це стимулювало ставати кращим. 1975-го знявся у фільмі "Залишайся голодним". Він відбивав мою життєву філософію – залишайся голодним.

Я стояв перед дзеркалом за хвилину до участі в конкурсі "Містер Олімпія". Повторював вправи, грав м'язами. І говорив: "Слухай, виглядаєш неважливо". Минуло кілька годин, і я вшосте отримав нагороду "Містер Олімпія"!

- У вас в бізнесі такий же підхід?

- У всьому. Спорт мене сформував в цьому підході на інші справи. Я ніколи не бачив достатності в бізнесі. Наприклад, коли займався нерухомістю. Квартирний будинок мені недостатній був. Я дивився на успіхи і говорив: "Нісенітниця! Ось ці будують хмарочоси, мости, тунелі. А ти намагаєшся квартирний будинок. Завжди можна зробити більше!".

- В інтернеті є знання, відео, все про позитивне мислення і постановку цілей. Чому багато лузерів – тих, хто нічого не досяг в житті. Може, ви знаєте?

- Важливо надихати людей. Нам всім потрібно зміцнення і допомогу. Я кажу: "Ви можете мене називати Арні, Термінатор, Шварц. І навіть Шніцель, якщо хочете. Але ніколи не називайте мене "селфмейдмен" – мовляв, ця людина створила себе сама. Це брехня". Тому що кожному з нас потрібна підтримка з боку інших.

Батьки давали мені любов, напрямок. Вчителі мене вчили. Були тренери в спорті. У бодібілдингу були партнери за тренуваннями. Фахівці з харчування говорили, що потрібно приймати, щоб зміцнювати тіло. На зйомках фільмів сотні людей допомагали: хтось робив макіяж, допомагав зі спецефектами і трюками. Всі вони допомагали виглядати краще. І мільйони людей проголосували, щоб я став губернатором штату Каліфорнія. Як я можу сказати, що створив себе сам?

Коли відчуваєте, що не вистачає сил, зверніться за допомогою. Тому що є ті, хто може допомогти. І ми зобов'язані допомагати іншим, повинні бути з тими, кому важко, і говорити: "Ну давай ще! Ще п'ять кіл – у тебе вийде!".

- Колись ви цитували Мохаммеда Алі і Кассіуса Клея, що коли ти робиш вправу, наприклад на прес, то починаєш рахувати, тільки коли з'являється біль.

- Так, це ще один урок зі спорту. Щоб досягти успіху, треба одне і те ж робити багато раз знову і знову.

Ви тут оголосили мене як успішною людиною. Але було і багато невдач. Програвав і конкурси з бодібілдингу. І в пауерліфтингу. І в політичній кар'єрі. І в кіно були невдачі. Коли вийшов "Термінатор-2", в кінотеатрах по всьому світу він зібрав $ 500 мільйонів. А потім збори в 5 разів нижче – невдача.

44027580_2214284622123412_6154061413540167680_n

В Києві. Арні зустрів мер столиці, на обіді був прем'єр-міністр

– 100 мільйонів – невдача? Для мене б це був тріумф.

– Так, але після "Термінатора-2" – невдача. Жах. Суть в тому, що кожен з нас має успіх і невдачі. Завжди. Але невдача не робить лузером. Невдаха – той, хто падає і лежить, хто здався. А переможець – той, хто падає і піднімається. Скільки б не впав, піднімається.

– Що для вас цінніше: ваші перемоги чи поразки? Що більше допомогло у формуванні вашої особистості?

– Успіху навчився завдяки невдачам. Коли виграєш в "Містер Олімпія", адже не питаєш у суддів: "Чому ви вибрали мене першим номером?" А коли програв, підходив до суддів і питав: "Чому ви мене другим або третім визначили?" І один сказав: "Тому що твій прес не так красиво виділяв окремі м'язи, як раніше. Рік тому на сцені ти впевненіше тримався в позах. Також мені здалося, що цього року дієта була не настільки жорстка. Напевно, маса жиру в тебе не 6%, як потрібно, а цілих 8% ". Коментарі брав близько до серця. Активно тренувався рік, і перемагав.

Усвідомлення помилки – перший крок до її виправлення. Все, що робив не так, треба усвідомлювати, працювати і йти до успіху.

 

- Можете поділитися важливими уроками, які вам дали в дитинстві?

- Так, уроки батька для мене дуже важливі. Мій тато вчив мене: "Арнольд, що б ти не робив у житті, будь корисним". І це завжди впливало на мене. Дивлюся на річ, яку зробив, і кажу: "Добре, це успіх для мене. Але чи корисний я іншим?".

Я почав займатися програмою "Спешиал Олімпікс". Це програма тренувань для людей з інтелектуальними обмеженнями. Вважаю, в спорті треба давати кожному можливість досягати успіху через дисципліну, тренування. Звернувся до організації і попросив, щоб вони включили до переліку видів спорту, які обслуговують, пауерліфтинг. Брав участь в просуванні цього виду спорту в програмах "Спешиал Олімпікс" по всьому світу. За короткий час він став одним з найпопулярніших видів спорту. Люди з обмеженими інтелектуальними можливостями повинні отримати можливість самі тренуватися і досягати успіху. Тож я діяв, як тато сказав: "Будь корисний".

У чому секрет успіху? Ти не можеш бути успішний, якщо в своєму успіху не торкнувся іншого. Якщо не допоміг комусь – одному або мільйонам. Тому займаюся програмою продовженого для дітей – з 3 годин до 6-ти. Заняття зі школярами після уроків – гуртки та клуби. Вони важливі, тому що часто в Америці обоє батьків працюють. Коли діти без діла тиняються після школи, виникає вагітність, наркотики, насильство, злочинність. Це обходиться суспільству дорого. ГПД допомагає це запобігати. Будь корисний! Допомагай людям, які потребують допомоги.

rsn_2297

На сцені. Люди не хотіли відпускати кумира, просили автографи

- Що ви можете порадити молодим людям 18-20 років, які тільки починають професійну кар'єру?

- Пам'ятайте, у мене 5 дітей? І кожному потрібно підбадьорення. Тому найважливіша річ, яку кажу кожному з них: "Знайди свою пристрасть".

Одна з дочок пішла до вузу, 4 роки провчилася, отримала червоний диплом. А потім сказала: "Хочу займатися іншим. Це не моє". Вирішила, що хоче бути дизайнером інтер'єру. Знову пішла вчитися. У Нью-Йорку, в знаменитій Школі мистецтв. Повернулася, стала дизайнером. Півроку минуло, і сказала: "Не люблю дизайн. Татку, вибач, але не подобається". Я кажу: "Навіть не особливо виправдовуватися. Найголовніше – знайти свою пристрасть. Не йди на роботу тільки тому, що потрібно працювати. Так, робота – це даність, працювати потрібно всім. Але знайди свою пристрасть і займайся своєю справою". Вона стала письменником, проводить інтерв'ю з різними чудовими людьми. Повертається додому, очі горять. Каже: "Тату, я познайомилася ось з цією людиною. Вони знайшли таке-то ліки або ще щось зробили". Вона знайшла свою пристрасть, добре пише.

- А інші діти, скільки їм років?

- Діти у мене чудові. Два сина в коледжі навчаються. Один – бізнесом займається. Дочка пише. Інша – займається соціальною роботою. Діти успішні. Але моя дружина присвятила їм найбільше часу, 80%. Її треба хвалити. Я тільки 20% часу з ними провів.

Мій син Патрік Шварценеггер скоро в Україні представить фільм "Північне сонце". Фільм чудовий, емоційний. Патрік підприємець. І у нього є підприємницька жилка і жилка в кіно. Зрозуміло, в кого він вдався.

- Повернемося до теми форуму "Людина і технології". Перед вами виступала робот Софія. Як ви вважаєте, наскільки це може бути застосовано в нашому житті в майбутньому?

- Пам'ятаєте, я – машина. Якщо я обіцяв, я і повернувся! (Вимовляє свою коронну фразу з "Термінатора": "I'll be back!"). Коли ми зняли перший "Термінатор", люди говорили: "Це наукова фантастика. Ніколи такого не буде". Але всі ці речі сталися!

- А якби ви повернулися в минуле, що б ви виправили?

- Я б доклав зусиль до того, щоб світ розвивався в зеленому напрямку. Щоб ми раз і назавжди позбулися від викопних видів палива. Коли був губернатором, дізнався, що 7 млн людей щороку помирає через забруднення екології. Всі говорять про глобальну зміну клімату. Це серйозна загроза і 2040-го, і 2050 року. І тому я зараз беру участь у всіх кампаніях зі зниження викидів СО2, парникових газів і інших речовин, які вбивають людей.

44023287_2214284712123403_1855610044364619776_n

На пам'ять. Термінатор залишив зліпок руки і підписав свої фото

- І це не дуже популярна політика у Дональда Трампа?

- Кожен має право помилятися. А він точно не прав, сильно не правий в цьому питанні. Але ми не політику прийшли обговорювати. Ми тут для того, щоб світ поліпшити. Коли був губернатором, поставили за мету – знизити викиди парникових газів на 25% до 2020-го. Досягли мети за 2 роки до терміну. Також поставили мету – збільшити на 50% зелену енергетику до 2020-го. Теж цього досягли. Там, де є воля, там є шлях. Це не питання консерваторів або ліберальної політики. І взагалі не політики питання. Це питання здоров'я планети. Тому кожен може докласти зусиль, щоб зробити світ кращим.

Ви говорите про розвиток технологій. Ми говоримо: це добре, тому що технології можуть допомогти знизити енергоспоживання. Наприклад, за допомогою смартфона можна запрограмувати кондиціонування будинку, щоб його вимикати, коли йдете на роботу. А перед поверненням знову включаєте. Це економить гроші і енергію. У Лос-Анджелесі з висвітлення 2-га система в світі. Повністю замінили освітлення на економ-лампочки. Це чудова технологія – 67% економії енергії. Неважливо, наскільки ви просунуті технологічно, спочатку повинна бути воля зробити щось.

- Ви боїтеся майбутнього? Раптом машини захоплять владу у Всесвіті і керуватимуть усіма нами?

- Коли був молодим, боявся, що зі мною таке станеться. А зараз, на мій вік, думаю, до 120 років нічого не станеться. Щодо майбутнього дітей і онуків хвилююся. Ми контролюємо події, але події не контролюють нас. Тому повинні зібратися і працювати разом, щоб зробити майбутнє зеленим. Тільки тоді у нашої планети є шанс вижити.

- Що мотивує вас сьогодні вставати щоранку і йти на роботу, йти щось робити? Що ви говорите собі, про що думаєте?

- Вранці правило номер один – не думати. Що маю на увазі? Я прокидаюся і сідаю на велосипед. Їду до спортзалу, годину тренувань, і потім на велосипеді – до готелю. Сніданок. Йду на роботу. І потім починаю думати. Якщо почнеш думати раніше, коли прокинешся: "Чи варто йти до спортзалу? Щось прохолодно на вулиці. І часу не вистачає...". Тисячу причин знайдете, щоб не йти. А якщо не будеш думати, взяв і пішов. Є час включати мозок, і час його відключати. Є час, коли потрібно серйозно думати, але цього не потрібно робити з ранку, коли прокинешся. Не думай. Це працює для мене. І думаю, для вас також спрацює.

 

- Яке найскладніше рішення було у вашому житті?

- Завжди складно сказати, яке найскладніше. Який найулюбленіший фільм, який ви зняли? Або який найулюбленіший колір? Або яке місто найулюбленіший? Як можна вибрати один варіант з багатьох? Але найскладніше рішення я пам'ятаю: "Варто балотуватися на пост губернатора Каліфорнії чи ні?".

У мене є стиль – боротися і перемагати. Тому відповідь була: "Так, боротимуся. Так, всіх розкидаю. І зможу перемогти!". Потім почав думати про сім'ю, дітей, дружини. І подумав: "Обидва ці справи добре зробити не зможу". Тому що потрібно або присягнути на 100% на вірність народу Каліфорнії, своєму штату або своєї сім'ї. Це дуже складно.

Каліфорнія адже не просто штат. Це держава в державі. Ми майже населення України. 40 млн осіб – величезна відповідальність. У нас ВВП – 2,7 трильйона доларів. П'ята за величиною економіка світу! Тому переживав і за сім'ю, і за державу. Серце підказало: "Балотуйся". Поговорив з сім'єю, отримав 100% підтримку від дружини і дітей. Пішов балотуватися. Рішення було дійсно дуже складним.

- Як ви зберігаєте ваші мільйони? Куди ви інвестуєте гроші?

- Я інвестую по-різному. Не варто складати всі яйця в одну корзину. Я народився з природним інстинктом до інвестування і бізнесу. Маю ступінь в міжнародній економіці та бізнес-адмініструванні. Це допомагає. Але пристрасть у мене – нерухомість. Почав з покупки квартирних будинків в Лос-Анджелесі. Потім вони подвоїлися в ціні.

Я постійно збільшував свої гроші. Я мільйонером був ще до першого прибуткового фільму. І це важливо, тому що мої рішення зніматися не будувалися на питанні грошей. Найкраща історія, найкращий сценарій, найкращий режисер – це мене хвилювало.

І я завжди вмів з долара зробити два. Ваше запитання чудове, тому що багато професійних акторів і спортсменів отримали мільйони доларів, не заробивши жодного поза професією. Вони не думають, яким чином заробляти сьогодні і завтра, як примножувати інвестиції.

- У нас наступного року президентські вибори, і люди з шоу-бізнесу і спорту хочуть себе спробувати себе як президенти. Чи вийде цей крок після успіху в шоу-бізнесі або спорті?

- Я обідав сьогодні з Віталієм Кличком. Це був інформативний обід для мене. У кожній країні свої виклики. Сподіваюся, у вас буде мир. І бажаю вам економічного процвітання та економічного буму. Сподіваюся, що ви приєднаєтеся до Євросоюзу і поліпшите стандарти життя для всіх.
Я вперше в Україні. І щасливий, що мене запросили виступити на форумі. Але я тут не через політику. Тому, якщо можна, мені нецікаво відповідати на політичні запитання.

- Питання про ваше здоров'я. Навесні у вас була операція. Як ви почуваєтесь?

- Чудово! Довелося в лікарні невелику процедуру зробити. Сказали: "Переночуй в лікарні". Поклали, анестезія, процедуру зробили. Прокинувся – минуло 18 годин. Наді мною стояли двоє лікарів. Сказали: "Вибачте, губернаторе, довелося вам відкрити груди". Сказав: "Ну, спасибі". Шокувало серйозно. Я планував наступного дня додому повернутися, через 2 дні поїхати на лижах кататися. Довелося залишитися на тиждень в лікарні. А треба було ще кіно знімати. Операція на відкритому серці. Але чудово, що лікарі найкращі.

- Що ви очікували від України і які враження після приїзду?

- На жаль, не було часу ознайомитися з містом. Аеропорт, готель, там пообідали – і сюди. Але я подивився багато документальних і художніх фільмів про Україну і Київ. Знаю, що це дивовижне місто. Обіцяю, ще повернуся. Зараз знімаю "Термінатор-6" в Будапешті, в Угорщині. У листопаді 2019 року він вийде в прокат. Завтра вранці знову повинен бути там, на репетиціях і зйомках певних сцен. Тому, на жаль, не можу в вашому місті переночувати. З того, що побачив, вважаю Київ красивим містом. І чекаю повернення.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ