Підтримати нас

Аналіз ринку. Херсонські землі скуповують задешево

Автор статті
17 лютого 2022 13:08
1,159
Поширити:

Як відомо, ринок земель сільськогосподарського призначення в Україні почав діяти 1 липня минулого року, коли набув чинності відповідний закон Верховної Ради. З того часу минуло понад пів року, і державні інституції та експерти регулярно моніторять ситуацію в цій специфічній сфері. Зокрема, згідно з даними моніторингу Держслужби з геодезії, картографії та кадастру, на 1 лютого 2022 року сукупний обсяг земель склав 0,421% від загальної площі сільгоспземель в Україні. За цей період укладено 72,28 тисячі угод на загальну площу 174,47 тисячі га.

Як бачимо, обсяги транзакцій поки що досить скромні. А зараз, узимку, на ринку взагалі спостерігається сезонне затишшя - у січні укладено вдвічі менше угод, ніж у грудні, а площа проданих земель скоротилася у 2,5 рази. Фахівці зазначають: зазвичай на ринку діють дрібні гравці, тому цифри все ще не вражають. Такі результати зумовлені самим законом, він зараз дозволяє купувати землю лише фізичним особам, обмежуючи площу землі, що купується, 100 гектарами. Набагато жвавіше справа піде з 1 січня 2024 року, коли купити землю зможуть і фермерські господарства, й  інші підприємства. А питання про надання права на купівлю української землі іноземцями має бути вирішене в результаті загальнонаціонального референдуму, про дату якого досі нічого не відомо.

Цікаво, що за обліковий період Херсонщина пробилася до п'ятірки регіонів, де купівля-продаж землі триває найактивніше. За цей час укладено 4 тисячі 194 земельних угод більш ніж на 15 тисяч гектарів. За цим показником регіон посідає п'яте місце. Вище лише Дніпропетровська, Кіровоградська та Полтавська області, а безперечним лідером є Харківщина, де продано вже понад 27 тисяч гектарів.

Середня вартість гектара неухильно підвищується: на сьогодні по Україні вона становить 45,2 тисячі гривень за гектар (на Херсонщині цей показник майже вдвічі нижчий – 24,86 тисячі гривень, що є одним із найнижчих показників у країні – дешевша земля лише у Запорізької області). Тоді як, підбиваючи підсумки 100 днів функціонування ринку, міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко повідомляв, що вартість одного гектара становила близько 33 тисяч гривень. Також він прогнозував, що щорічно земля зростатиме в ціні приблизно на 10%.

Таким чином, можна констатувати, що на Херсонщині, у регіоні із відносно дешевою ціною на землю, її купують набагато активніше, ніж у переважній більшості областей України.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ