Підтримати нас

Американський білий метелик стане ще агресивнішим

Автор статті
08 вересня 2021 09:35
1,253
Поширити:

Цьогоріч від нашестя Американського білого метелика постраждало чимало зелених насаджень Херсонщини. Проте вже з наступної весни ситуація може ускладнитися, оскільки кожне наступне покоління плодовитіше за попереднє.

Якщо вчасно не вжити заходів, у полоні густого павутиння та гусені опиниться вся наша область, адже шкідник харчується понад 300-ма видами деревних рослин. Як здолати цього ворога, - з’ясовувала Тетяна Назаренко.

Американський білий метелик найбільше полюбляє шовковицю. Також йому до вподоби черешня, вишня, слива та багато інших дерев, загалом - понад 300 видів. Коли знищує плодові, то переходить на все, що трапляється на шляху. У межах міста не гребує навіть кленом.

Перемогти шкідника вкрай важко. Якщо на сільськогосподарських угіддях та у населених пунктах з ним централізовано борються відповідні відомства, то власники приватних садиб і дачних ділянок мають самі потурбуватися про себе. 

Розповідаючи про способи знищення метелика та гусені,  заступниця начальника відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Херсонській області Оксана Рудь дала найпершу пораду саме господарям домоволодінь:

Дуже ефективним методом боротьби, і не лише з Американським білим метеликом, але й іншими шкідниками, які мають здатність мігрувати від одного дерева до іншого, - є спеціальний ловильний пояс, - говорить Оксана Рудь. - Його може власноруч виготовити кожен господар. На стовбур, приблизно на відстані 40 - 50 сантиметрів від землі треба намотати шматок мішковини шириною до 15 сантиметрів. Тканину слід обгорнути гофрокартоном та намазати спеціальним садовим клеєм, який довгий час не висихає. Його можна придбати у будь-якому магазині агропромислових товарів. Замість  гофрокартону з клеєм використовують і спеціальну липку стрічку, для ремонтних робіт, але не скотч. Конструкцію можна прив'язати до стовбура зверху і знизу, за допомогою мотузок. Таким чином, мігруюча комаха повзтиме вгору не по корі, а по ловильному поясі і потрапить у липку суспензію. Робити такі пастки слід заздалегідь, коли гусінь ще не встигла переповзти до здорового дерева. 

Спеціальний ловильний пояс - справжня пастка для Американського білого метелика

За словами Оксани Рудь, на певній території метелик шкодить у середньому кілька років. А коли поживи вже не вистачає, то мігрує кілометрів на 40. Тобто щороку він переміщується. Після того, як завершить свою “роботу” на території нашої області  - то мігруватиме далі і до нас повернеться десь за вісім років. 

На цьогорічне масове розмноження метелика вплинули і сприятливі погодні умови - висока вологість повітря та тепло. Але з настанням зими шкідник не загине, заступниця начальника відділу карантину рослин говорить, що наступного року він буде ще активнішим: 

Ми повинні готуватися: і пояси виготовляти, і навесні вирізати та палити ці гнізда, і підбілювати дерева, щоб вигнати шкідників з-під кори, і обприскувати дерева. До речі,  на приватних садибах та у межах населених пунктів використовуються лише бактеріальні препарати. Хімічні ж дозволяються у садах, віддалених від людських помешкань. Обробка проводиться кілька разів з періодичністю у 7 - 10 днів. Бактеріологічні засоби набагато безпечніші від хімічних. Від них гусінь починає слабнути, поступово втрачає  активність і гине. Тож наступного року вже не буде таких сильних вогнищ шкідників.

Перші нашестя цього шкідника в Україні з'явилися у 1950-х роках минулого століття, каже Оксана Рудь: 

Це не наш шкідник, він, швидше за все, був завезений. До України міг потрапити і з потоками вітру, і на радіаторах машин, і з сільськогосподарським інвентарем. Метелик веде нічний спосіб життя, тому має мало ворогів, які могли б його знищити. Тож він мігрує на великі відстані.

Звісно, ризик загибелі насаджень після такого нашестя існує, але більшість із них з часом відновиться: 

Дерева виживають, але дуже ослаблюються, - говорить Оксана Рудь. - Пошкодження суттєво впливають на врожайність. Та вже з наступної весни вони знову розпустяться та відновлять життєдіяльність. Разом з насадженнями страждають люди, врожаї і навколишнє середовище. Особливо варто остерігатися контакту гусениць з людським тілом, адже це може викликати серйозні алергічні реакції. 

Наступного року Американський білий метелик в нас ще затримається: “Він ще не все з’їв, - зазначає Оксана Рудь, - якщо наступного року буде така ж тепла і волога погода, як цьогоріч -  то існує вірогідність ще більшого спалаху. Фахівці нашої служби намагаються “достукатися” до людей та залучити їх до боротьби з цим небезпечним шкідником. Роздаємо листівки, звертаємося через ЗМІ, проводимо бесіди. Щоб здолати ворога, жителі області мають не лише чекати допомоги відповідних відомств, а й самі навчитися захищатися”.

Довідка. На території Херсонщини запроваджено карантинний режим у зв'язку з нашестям Американського білого метелика. Площа карантину складає понад 2 млн 300 тисяч гектарів. Моніторинг багаторічних насаджень інспекторами Держпродспоживслужби здійснено на площі майже 3,6 тис. га.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ