Підтримати нас

Алла Земляна: це - НАШ офіцер

Автор статті
23 жовтня 2019 13:00
702
Поширити:

Виконуюча обов’язки старости  Олексіївського старостинського округу Юр’ївської ОТГ Алла Іванівна Земляна каже, що відколи у них працює поліцейський офіцер громади Микола Васильович Шевчук, ситуація в селі помітно змінилася, хоча минуло менше, ніж   півроку.

Нагадаємо, проект «Поліцейський офіцер громади» - це наступний крок реформування правоохоронних органів.

В офіцера громади залишилися всі завдання дільничного офіцера. Але він має ще й виконувати функцію патрульних копів, вирішувати питання дозволів на зброю, додалися повноваження і ювенальної превенції - робота з дітьми. Працюють офіцери  винятково на території своєї ОТГ, до інших завдань керівництво поліції їх не залучатиме.

Перші 33 офіцери громад країни обслуговують з червня цього року 21 об'єднану територіальну громаду Дніпропетровщини.

В Юр’ївській селищній об’єднаній територіальній громаді - два офіцери. Один, Юрій Станіславович Лихвар, живе  в Юр’ївці та закріплений за центром громади. А інший офіцер, Микола Васильович Шевчук, обслуговує «околиці» - три старостинські округи.

- До цього у нас часто бувало, що люди напиваються та бешкетують, - розповідає Алла Іванівна. -  Сімей, як то в народі кажуть, неблагополучних, - багато. Діти школу прогулюють, а батькам байдуже.  Біля домівок сміття, не косили амброзію, бур’ян… На дорогах небезпечно, бо їздили абияк, правила порушували. А важелів впливу на людей -  не було. Бо дільничний був один на весь район. А в нього то машина зламається, то бензину нема, що він міг зробити? А Микола Васильович - завжди поруч, у будь-який час доби, і в вихідні, і на свята. Ось у нас день села святкували, так він із нами  до останньої людини був. А потім ще й обхід  робив, щоб хтось п’яний десь не заснув.

Миколу Васильовича на «підшефній» території жителі вже добре знають. Бо як тільки його призначили, він одразу обійшов усі установи, підприємства і фермерські господарства, відвідав ледь не кожну домівку, - знайомився, роздавав візитки. І тепер, як каже керівниця старостинського округу, «стало легше дихати». Раніше з усіх питань їй телефонували, а тепер - Васильовичу. Звертаються до нього з різних причин. Хто просить роз’яснити, чи можна в посадці сухостій на зиму нарубати, хто питає про нарахування субсидій, оформлення земельних ділянок. Діти - про булінг, про свої права, буває, вчителі просять вплинути на батьків, які внески в школу не сплачують. Ще виїжджає і складає разом із комісією акти обстеження родин, які потрапили в скрутне становище. Фермери, якщо від’їжджають у справах, просять за полями наглянути, щоб рейдери не приїхали, не захопили врожай.  Або, буває, церква допомогу в якійсь роботі просить, тоді туди направляють засуджених до громадських робіт, щоб допомогли.

Крім того, Микола Шевчук допомагає колегам розкривати крадіжки (бо хто, крім нього, краще знає місцеву обстановку) та розшукує маленьких втікачів.

Наприклад, у вересні до поліції Дніпропетровщини надійшло повідомлення, що неповнолітній 2005 року народження пішов на Харківщині гуляти з друзями та додому не повернувся. Хлопчика знайшли на території Юр’ївського району Микола Шевчук та співробітник сектору реагування патрульної поліції Микола Кулик. Підлітка під час мандрів, на щастя, ніхто не скривдив, його передали працівникам Зміївського відділу поліції Харківської області.

А нещодавно, 19 жовтня,  зникли два хлопця 7 та 5 років на території громади. Схвильовані батьки повідомили, що діти разом гралися на подвір’ї, а потім десь пішли. Поліцейські сектору реагування патрульної поліції спільно з офіцером громади оглянули всі місця ймовірного перебування товаришів, опитали сусідів та друзів малечі. І знайшли дітей у сусідньому селі. Цілими та неушкодженими їх повернули батькам.

А ще Микола Васильович допоміг колегам розкрити крадіжку «по гарячих слідах». Місцевий житель зайшов у магазин купити хліба. Коли ж дійшла черга платити - виявив, що гаманця немає. Але ще більше засмутився, коли вийшов із магазину і побачив, що його велосипед теж зник.  Чоловік зателефонував до поліції, повідомив про крадіжку і додав, що підозрює жінку, яка теж була в магазині та поводилася дивно: нічого не купувала і покинула приміщення раніше за нього. Поліцейський офіцер громади і працівники сектору реагування патрульної поліції  почали об’їжджати територію і помітили схожу за описом жінку  на велосипеді. Затримана зізналася у скоєному і повернула власнику велосипед і вкрадені гроші.

- Це надзвичайно порядна й відповідальна людина, нам дуже пощастило, - каже виконуюча обов’язки старости  Олексіївського старостинського округу. - І люди бачать, що він завжди поруч, завжди відгукується й допомагає, і самі стають більш порядними та відповідальними. У нас крадіжок значно поменшало, на вулицях стало спокійніше, охайніше. Усі задоволені, чую про нього лише схвальні відгуки. Лише деякі, хто раніше звик безкарно бешкетувати, а тепер притихли, дивуються: «А він що, завжди постійно тут на місці буде?» Єдине, що мені не подобається, - що у нього немає свого житла.

За словами Алли Іванівни, до призначення офіцером Юр’ївської громади Микола Шевчук працював у райвідділі поліції і отримав службове житло в сусідньому селі, яке розташоване в іншій ОТГ. Там досі й живе, тож вимушений постійно «мотатися» з однієї громади в іншу.  І відгукується не лише на звернення своїх «підопічних», а ще й - односельців. Бо там ще немає офіцерів громади, а дільничний - далеко.

- Коли ми святкували день села, то Васильович привіз на свято свою дружину і діток (у нього їх двоє), - згадує пані Земляна. - І поки він за порядком дивився, я до неї підійшла, поспілкуватися. І знаєте, що вона сказала? Що родина його майже зовсім не бачить: «Він з сім’єю не живе. Він живе - з громадою».  Бо тільки приїде додому, не встигне перекусити - знову викликають, і він знову їде…

А на питання «Вгору», яким чином громада може вплинути на офіцера, якщо він не буде справлятися з завданнями, Алла Іванівна аж підвищила голос:

- Та ви що?! Це ви таке про Шевчука?! Усі ось кажуть «поліцейський офіцер громади», а ми кажемо - НАШ офіцер! Та якщо керівництво, не дай Боже, захоче його кудись перевести - та ми за нашого Васильовича  усією громадою встанемо!     

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Безпека в громадах» за фінансової підтримки Freedom House. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ