Підтримати нас

Актуальні новини Херсона та області за 24 березня 2022 року

Vgoru
Автор статті
24 березня 2022 19:27
1,450
Поширити:

Сьогодні четвер - 24 березня. Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:00.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

Минув місяць, як Україна чинить супротив російській агресії. Кожен день такого потужного спротиву наближає нас до перемоги.

Звільніть Віктора Маруняка!

21 березня старосту Старої Збур'ївки викрали російські військові. Це вже вдруге, коли Маруняка захоплюють окупанти.

Видання МОСТ пише, що Маруняку підкинули гранати і пригрозили, що за законами Росії йому світить 20 років в'язниці. На відповідь, що ми в Україні, сказали, що з 1 квітня по всій Херсонській області буде вже росія. Від Маруняка вимагали якусь інформацію. Родичі кажуть, що чоловіка сильно б'ють і "просто вбивають". 

Ще кілька людей у Старій Збур'ївці затримані. Де їх утримують, невідомо. Про це розповів голова громади Олександр Бабич. Також, за його словами, сьогодні затримали лікаря Старозбур’ївської амбулаторії. 

У Станіславі двоє загиблих внаслідок обстрілів

Про втрати серед цивільних у Станіславській громаді написав її голова, Іван Самойленко, на своїй сторінці у Фейсбук.

Загинули двоє чоловіків. Один із них евакуювався в Станіслав із села Кірове. Ім'я другого - Віталій Дрижак.

"Будьте уважні та обережні, дітей не пускайте на вулицю, сидіть вдома в укриттях, ситуація неспокійна", - зазначив Самойленко.

Ситуація у Чаплинці

У Чаплинці всі житлово-комунальні послуги надаються в повному обсязі. Є вода, є газ та світло.

Про це повідомив голова громади Олексій Фаустов у прямому ефірі на своїй сторінці у Фейсбук. За його словами, працює багато магазинів, призупинився ажіотаж на харчі. Ціни піднялись, але стабілізувалися.

"Черг я не спостерігав, окрім АТБ, де ціни залишились на більш-менш довоєнному рівні. М'яса вдосталь, ціни на сало від 100 гривень і вище." - сказав Фаустов.

З банків будуть працювати "Ощадбанк" та "Аваль" на приймання платежів. На цьому тижні завершується видача пенсій у Чаплинці та з понеділка будуть видавати пенсії у селах громади. Працює пенсійний фонд.

У виконавчої служби не працюють реєстри. Тож питання з аліментами, люди мають вирішувати особисто та сплачувати їх у добровільному порядку.

У Чаплинці постійно працюють чотири бомбосховища: у школі №3, селищній раді, ПТУ та за адресою Асканійська 26. За потреби будуть відкриті додаткові сховища.

Ситуація у передмісті Херсона

Про те, що відбувається у передмісті Херсона, повідомляє міська рада із посиланням на Олега Кицуна, старосту Наддніпрянського старостинського округу.

За його словами, найпроблемніша ситуація у Наддніпрянському. На підступах до селища встановлені блокпости окупантів, тож забезпечити мешканців усім необхідним складно. Сміття не вивозиться. Є проблеми з інтернетом та готівкою, у селищі неможливо розрахуватись карткою.

В Інженерному та Молодіжному наявні деякі харчові продукти в магазинах, але є нестача борошна. Сміття періодично вивозять.

У всіх трьох населених пунктах є світло, вода, тепло. Електропостачання залишається відсутнім на території Інституту зрошувального землеробства.

Горить ліс під Раденськом

Сьогодні горів ліс під Раденськом. Про це заявив мер Олешок Євген Рищук під час прямого ефіру на своїй сторінці у Фейсбук.

Також Рищук розповів, що росіяни шукають легкові автомобілі й попросив жителів громади не виїздити без потреби.

Маршрутку на Херсон з Олешок запускати не планують.

У Каховці відновлює роботу філія "Херсонгазу"

Інформація про відновлення роботи газової служби опублікована на сторінці Каховської міської територіальної громади у Фейсбук.

Філія "Херсонгазу" розпочинає свою роботу з 25 березня. Працювати будуть з 8:00 до 17:00. Також громадян просять за можливості оплачувати рахунки за розподіл газу. Від цього залежить швидкість проведення ремонтних робіт та реагування на аварійні виклики.

Інформацію про поточний стан розрахунків можна отримати:

  • в особистому кабінеті «Херсонгазу» ;
  • на електронну пошту, вказану при реєстрації в особистому кабінеті;
  • за телефоном (0552) 31 65 55.

Можливості доставити паперові рахунки наразі немає.

А міський голова Каховки Віталій Немерець повідомив, що Ігор Прусаєв досі перебуває у полоні російських військових дві доби, зв’язок з ним втрачений. 22 березня каховчанина захопили російські військові, до сьогодні відомостей про нього немає.

Новокаховські колаборанти. Прокуратура розпочала досудове розслідування

Двоє чоловіків у Новій Каховці співпрацюють з окупантами. Прокуратурою почато досудове розслідування. Цитую:

"Установлено, що двоє мешканців міста Нова Каховка Херсонської області здійснюють встановлення та утвердження тимчасової окупації, а також беруть участь в організації та роздачі серед місцевих громадян російської так званої «гуманітарки»", - йдеться у повідомленні, опублікованому на сторінці Херсонської обласної прокуратури у Фейсбуці.

Своїми діями колаборанти допомагають створювати позитивний імідж російським окупантам. Чоловіків можуть позбавити можливості обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Як живе Дар’ївська громада

Ми зробили великий матеріал про життя у Дар’ївській громаді. Тож залишаємо посилання на нього в описі, аби ви могли ознайомитись із станом справ у громаді: https://vgoru.org/post/yak-zhive-daryivska-gromada

Ситуація у Лазурненській громаді

Нам на сторінку писали жителі Лазурненської громади та розповідали про те, як живуть в умовах війни. І для них також важливо, аби про них у цей час не забували. Вони, як і інші міста та села Херсонської області, чекають на гуманітарну допомогу.

За інформацією Херсонської обласної державної адміністрації, Лазурненська селищна територіальна громада  електро- та водопостачанням забезпечена. Скраплений газ у населення вже майже відсутній. Інфраструктура ціла. Є потреба у багатьох ліках.

Ситуація у Високопільській громаді

У Високопільській громаді 10 днів немає світла. Російські військові знущаються з місцевих

Інформацію про життя громади опублікувли у групі Високопільської громади у Фейсбук. В ОТГ немає електроенергії вже 10 діб, окупанти можуть відбирати в людей техніку та виганяти з власних осель.

"Орки продовжують знущатись з місцевих - сьогодні заходили до дворів, декого виганяли з власного житла, декого забрали, а у декого позабирали телефони (розуміють, що Високопільщина намагається протистояти", - йдеться у повідомленні.

Також людей закликають не довіряти пліткам та вірити в ЗСУ!

У Херсоні викрали депутата районної ради Дмитра Афанасьєва

Його та інших затриманих чоловіків жорстоко катують. 22 березня після розгону проукраїнського мітингу дружину херсонця Дмитра Афанасьєва намагались затримати. 

Чоловік завадив цьому, але його жорстоко побили. Після цього родина відвідала лікарню, де у Дмитра діагностували численні гематоми та зламані ребра. Через дві години додому до Дмитра та його дружини прибули російські військові, які провели обшук.

Вони знайшли посвідчення депутата районної ради. Вилучили жорсткий диск з камер спостереження та мобільні телефони членів родини. Усіх чоловіків, які були у будинку, затримали, серед них були друзі Дмитра.

Вранці 23 березня у будинку повторно провели обшук та відпустили одного із затриманих, який повідомив, що його жорстоко катували. Інші затримані чоловіки досі в полоні, над ними продовжують знущатись. Цю інформацію нам повідомила дружина затриманого Дмитра Афанасьєва.

Волонтер Маріо - на свободі

Про це повідомив Віталій Богданов на своїй сторінці у Фейсбук, цитую: “Всім дяка, хто долучився. На окупантів на диво подіяв дзвінок з закордону від Червоного Хреста!

Раді, що Маріо нарешті на волі!

Залишилось звільнити Херсон, аби повернути контроль над південним напрямком

Про це, в ефірі національного телемарафону, розповів секретар комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко. Цитую:

"Ситуація стабільно напружена. Але все ж таки хочу сказати, що вона менш напружена, ніж на це сподівався противник, який ціллю ставив повністю відрізати в перші дні весь Південь нашої держави, щоб зробити Україну не морською державою. І завдяки тому, що тримався Херсон більше, ніж очікував противник, це дало можливість закріпитися Миколаєву та Одесі. І зараз Одеса тримає напрям з моря, а Миколаїв із суші. Тому що будь-яка десантна операція з моря є малоефективною, якщо нема підтримки із суші. Це такий сателіт південних областей, які підтримують один одного. Нам залишилося тільки звільнити Херсон для того, щоб повернутися повністю до контролю".

Тож віримо в  ЗСУ і чекаємо на перемогу!

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ