Підтримати нас

Аксана Філіпішина: «Суспільство несе відповідальність за сексуальне насильство над дітьми»

Автор статті
18 лютого 2018 18:00
635
Поширити:

На цьому наголосила Представник Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та ґендерної рівності у коментарі до статті «Чи з’явиться в Україні відкритий реєстр педофілів?», що опублікована на сайті ВВС Україна.

«Треба розуміти, що реєстр жодним чином не зменшить ризики для дітей, це не убезпечить дитину від потрапляння в руки педофіла. Тому що ніколи цей реєстру не буде вичерпним. Навіть якщо реєстр буде відкритим, і матері вивчатимуть його з ранку до ночі, дитина не буде захищена від сексуального насильства. Відповідальність за сексуальне насильство над дітьми лежить, в першу чергу, на дорослих», – переконана Аксана Філіпішина.

Як повідомила Представник Уповноваженого, поліція щорічно фіксує близько 400-500 випадків сексуальної наруги над дітьми, за якими ведуться кримінальні провадження, і ця статистика приблизно однакова з року в рік. Однак точної статистики не існує про всі випадки порушення сексуальної недоторканності неповнолітніх – від дотиків до найтяжчого злочину – зґвалтування.

Водночас, за словами Аксани Філіпішиної, кожна четверта дитина з понад 7 мільйонів, які живуть в Україні, стає об’єктом сексуальних домагань, переважно з боку близьких і рідних людей.

«Є випадки, коли матері звинувачують дітей у тому, що своєю поведінкою вони «провокували дорослих». З маленькими дітьми ще складніше. Вони часто не розуміють, що відбувається, і не бачать межі непристойності дорослого», – зазначила Аксана Філіпішина.

На її переконання, головна проблема в боротьбі з педофілією приховується, власне, не в самих педофілах, а в здатності суспільства протистояти цим злочинам. У цьому зв’язку, важливим є також, щоб дорослі – батьки, вчителі, вихователі – вміли ідентифікувати дитину, яка зазнала сексуальної наруги, вчили дітей, як поводитися з дорослими.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ