Підтримати нас

Агрономи розповіли, як вплине аномально тепла зима на майбутній врожай

Автор статті
18 січня 2018 10:00
662
Поширити:

Ще у грудні на городах почали проростати часник і цибуля, які посадили під зиму. А подекуди зацвіли плодові дерева. Люди хвилюються за майбутній врожай - через високу температуру рослини можуть не плодоносити у звичний час. Утім агрономи кажуть: попри аномально теплу зиму, панікувати не варто. Чому? Про це ми запитали фахівців.

- Перша половина зими виявилася напрочуд теплою - не дивно, що рослини почали прокидатися, - каже газеті Експрес Зеновій Сич, завідувач кафедри овочівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України. - Така погода для росту і розвитку озимого часнику, цибулі та багаторічної цибулі оптимальна. Так, ці рослини дуже добре почуваються за таких умов. Навіть якщо вдарить мороз до 10 - 15 градусів за Цельсієм, рослини не постраждають. Якщо листки й підмерзнуть зверху, то денце, точка росту, розташована на глибині декілька сантиметрів, витримає. Рослина може трішки ослабнути, та згодом, напровесні, проросте, але не загине.

- А які погодні умови можуть зашкодити озимим?

- Якщо найближчим часом випаде сніг і утвориться стійкий покрив, то навіть дуже низькі температурні показники їм не страшні. Наприклад, цибуля і часник постраждають лише тоді, якщо буде сильний вітер, температура повітря опуститься до -20 градусів за Цельсієм і нижче, а сніг не випаде. Тоді вони справді можуть змерзнути. До речі, щоб цього не сталося, грядку можна прикрити агроволокном.

- Що скажете про плодові дерев?

- Поки що рано говорити про майбутній врожай, адже тепер дерева перебувають у стані глибокого спокою і не реагують на зміну погоди. Прокидатися вони почнуть у другій половині січня, з лютого у деревах потроху відновлюється сокорух, і вони переходять до активного стану. Мороз небезпечний для плодових дерев наприкінці лютого і на початку березня. Тоді в період відлиг бруньки можуть почати розвиватися, і різке зниження температури для них дуже небезпечне.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ