Підтримати нас

Афганські біженці скаржаться на життя в Україні

Автор статті
04 жовтня 2021 12:00
935
Поширити:

Афганські біженці, що залишають рідну країну після того, як до влади в ній прийшов терористичний рух "Талібан", продовжують потерпати на чужині.

Принаймні, про це розповідають їхні лідери. Зокрема, президент національно-культурного об'єднання "Афганська громада в Одесі і Одеській області" Джанай Танат в одному з інтерв'ю повідомив: в Одесу прибуло близько двохсот сімей з Афганістану. Серед цих людей є й ті, хто вже приїжджав в Україну на заробітки, і ті, хто потрапив до нашої країни вперше.

Спочатку ці люди намагалися знайти притулок у родичів, але пізніше це перетворилося на велику проблему. Адже афганські сім’ї, як правило, багатодітні, і орендувати квартиру або, тим більше жити з іншими людьми вони довго не можуть.

В той самий час, стверджує Танат, одеські орендодавці квартир відмовляються приймати афганських біженців, навіть якщо тим є чим заплатити.

Деякі сім'ї змушені займати покинуті приватні будинки в околицях Одеси.

“Зараз ці люди не можуть оформити статус біженців, діти не ходять до школи, усе дуже складно. Деякі навіть говорять, що хочуть виїхати назад до Афганістану, що краще вже там вмирати, ніж в чужій країні. Інші звертаються до міграційної служби: якщо Україна не в змозі їм допомогти, то нехай їх візьмуть інші країни Європи, які готові допомогти. А тих, хто дзвонить мені з Афганістану, я питаю, навіщо ви вирішили сюди їхати, тут вас ніхто забезпечувати не буде”, - заявив Джанай Танат.

Також він додав, що живе в Україні з 1989 року, закінчив тут академію і є магістром технічних наук, але документи отримав тільки через 14 років.

Однак одеська влада стверджує, що жодної скарги або звернення від афганських біженців чиновники не отримали. Хоча після того, як на нашу землю прибули афганці-втікачі від талібів, минуло вже півтора місяця.

“Кому потрібна яка-небудь допомога – надання житла, працевлаштування, влаштування дитини в школу або дитячий садок, медична допомога, можуть писати звернення. Наприклад, у нас є пункт розміщення біженців у Чорноморці й там зараз живуть дві афганські сім’ї”, – зазначила начальник облуправління Державної міграційної служби України Олена Погребняк.

Раніше в Україну кількома рейсами прибуло майже 500 біженців з Афганістану. За деякими прогнозами, їх загальна кількість найближчим часом зросте до 5 тисяч осіб.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ