Підтримати нас

90% "суддів Майдану" досі на своїх посадах – правозахисники

Автор статті
22 вересня 2017 01:00
704
Поширити:

За 2 роки звільнили 34 суддів, які приймали неправомірні рішення стосовно активістів Євромайдану, що складає лише 10% від загальної кількості поданих скарг. Ще 29 суддів очікують фінального рішення.

Такі результати розгляду скарг Вищою радою правосуддя  (ВРП) оприлюднив адвокат, активіст ВГО "Автомайдан" Роман Маселко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, пише Центр інформації про права людини.

"Навіть по тих 34 суддях, по яких є кінцеве рішення про звільнення, до кінця немає впевненості, що вони не продовжать ходити на роботу. Тому що останньою крапкою у звільненні судді є наказ голови суду", – зазначив він.

За його словами, всього є 64 подання про звільнення суддів. 31 суддю звільнили у 2016 році, у 2017 – лише трьох. Стосовно 90% подань про звільнення подані оскарження, остаточних рішень стосовно більшості з них немає.  Щодо 204 суддів ВРП відмовилася відкривати дисциплінарне провадження. Стосовно 68 суддів провадження відкрили, але у внесенні подання про звільнення відмовили. Подання про тимчасове відсторонення внесли стосовно 5 суддів.

"Мова йде виключно про репресивні рішення проти активістів, коли є всі підстави говорити про те, що це не було здійсненням правосуддя, тому що рішення приймалися у непроцесуальний спосіб, системно і по всій Україні", - зазначила на брифінгу голова громадської ради при Департаменті люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко.

За її словами, такі судді мають нести кримінальну відповідальність.

"Громадськість звертається до Вищої ради правосуддя не виступати адвокатами судової системи, а виступати тим арбітром, який має забезпечити чистоту судової влади. Тому що наявність у лавах судової влади таких суддів унеможливлює здійснення правосуддя в країні", – наголосила Козаченко.

 "Якщо 90% суддів, які виносили рішення щодо учасників Євромайдану, не покарані і не звільнені, це означає, що влада вважає, що вони чинили правильно, тобто винними і злочинцями були учасники Євромайдану. Це дає підстави вважати, що, якби Євромайдан відбувся сьогодні, судді діяли б так само", – у свою чергу підкреслила голова ГО "Громадський люстраційний комітет" Олександра Дрік.

Вона зауважила, що цей негативний тренд поширюється на всі спроби змін у судовій гілці влади загалом.

"Критично важливо довести до логічного завершення те, що розпочалося одразу після Євромайдану. Якщо цього не буде зроблено, це означає повернення до тієї ситуації, у якій розпочався Євромайдан. Цього не можна допустити", – говорить Олександра Дрік.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ