Підтримати нас

7 найпоширеніших міфів про рак

Автор статті
11 квітня 2019 11:31
781
Поширити:

Кандидат медичних наук, лікар-онколог Ілля Горюнов прокоментувати найпопулярніші запити про рак в Інтернеті.

Міф № 1. Рак передається у спадок

Сім'я

Існує 3-4 основні теорії походження злоякісного захворювання. Всі вони сходяться в наступному: на організм впливають несприятливі фактори навколишнього середовища (хімічні, фізичні, біологічні), але ступінь впливу на кожну людину, що провокує появу пухлинної клітини, різна. У когось швидко виникає злоякісна пухлина, у когось не виникає взагалі. Ступінь схильності до розвитку злоякісного захворювання залежить від спадкової схильності. Найяскравіший приклад: мутація в генах BRCA1 і BRCA2. Мутація в одному або відразу в обох генах різко підвищує ризик розвитку раку молочної залози, але рак молочної залози розвивається не в 100% випадків у тих пацієнтів, у яких є ці зміни.

Таким чином, рак у спадок не передається, а передається схильність, яка під впливом несприятливих факторів навколишнього середовища може реалізуватися або ж не реалізуватися.

Міф № 2. Рак — найпоширеніша смертельна хвороба

Дві групи захворювань є основними в причини смертності: хвороби системи кровообігу — 47% і злоякісні захворювання — 16%. Думка, що рак — найпоширеніша смертельна хвороба, що виникла у зв’язку із зростанням захворюваності (вірніше, зростанням виявлення захворювань злоякісними новоутвореннями) за останні 10 років на 20%! При цьому значущого зростання смертності від злоякісних новоутворень (ЗНО) не виявлено. Це відбувається за рахунок того, що більше виявляються ЗНО на ранніх стадіях, які сучасна медицина в нашій країні навчилася досить успішно лікувати. Регулярні обстеження, використання діагностичних методів візуалізації, що дозволяють діагностувати процес на ранніх стадіях (при розмірах пухлини від 0,5—1 см до 2,5 см), дозволяють різко збільшити виживаність пацієнтів. Зараз це в середньому п’ять років.

Міф № 3. Харчування не впливає на ризик розвитку онкологічних захворювань

Готувати

Їжа може чинити на організм фізичний і хімічний вплив — одні з несприятливих факторів навколишнього середовища. Наприклад, систематичне вживання гарячих продуктів може призводити до розвитку раку стравоходу, систематичне вживання міцних алкогольних напоїв — до раку стравоходу та раку шлунка. Низький вміст клітковини, тваринного жиру, систематичне вживання продуктів бродіння (вино, пиво) може сприяти розвитку злоякісних захворювань.

Міф № 4. Солярій може викликати рак шкіри

Солярій

Необхідно розділити рак шкіри і меланому. Рак шкіри — злоякісна пухлина епітеліального походження, меланома — злоякісна пухлина, що виходить з меланоцитів, які виробляють пігмент меланін. Так як генез пухлини різний, то і перебіг захворювання різний. Для меланоми характерно більш агресивний злоякісний перебіг, ніж для раку шкіри. Будь-який вплив на меланоцити, що підвищує їх проліферативну активність, підвищує ризик виникнення меланоми. Фактором, що збільшує активність меланоцитів, є ультрафіолетовий спектр світла. У солярії використовується в основному ультрафіолетовий спектр, відповідно, ризик виникнення меланоми при використанні солярію набагато вище, ніж від звичайного сонячного випромінювання. Знизити ризик розвитку меланоми можна, знизивши ступінь впливу ультрафіолетового світла.

Міф № 5. Рак грудей буває тільки у жінок

У медицині прийнято таке розмежування: у жінок — молочна залоза, у чоловіків — грудна. Відповідно у жінок буває рак молочної залози, у чоловіків — рак грудної залози. Частота виникнення раку молочної залози у 100 разів більше частоти виникнення раку грудної залози.

Міф № 6. Рак заразний

Змінена клітина, яка з’явилася характеризується низкою порушень на генному, хромосомному і геномному рівнях. Щодня в організмі з’являється величезна кількість таких клітин, однак вони знищуються імунною системою організму. Для того щоб змінена клітина могла розвиватися і перетворитися в пухлину, повинні бути ще й зміни в імунній системі. Крім цього, повинні ще скластися умови для подальшого поділу і розвитку клітини, яка відірвалася (потенційно метастатичної). У будь-якому випадку говорити про заразність раку не доводиться.

Міф № 7. Рак лікується содою або іншими народними методами

Сода

Регулярний прийом соди призведе до розвитку запальних змін слизової шлунка і теоретично до розвитку раку шлунка.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ