Підтримати нас

17 вересня 1989-го відкрився перший фестиваль української пісні "Червона Рута"

Автор статті
17 вересня 2018 14:38
704
Поширити:

У Чернівцях на стадіоні "Буковина" виступали гурти - "ВВ" і "Брати Гадюкіни". Із солістів - Ірина Білик, Марійка Бурмака, Сестричка Віка.

Перший фестиваль триває з 17 по 24 вересня у Чернівцях. Про необхідність створити конкурс під назвою "Червона Рута", на якому звучали би твори композиторів будь-якого рівня професійності, пише у грудні 1987-го журналіст Іван Лепша. Статтю із такою пропозицією він публікує у газеті "Молодь України". Ідеологи і співзасновники "Рути" – музикознавці Тарас Мельник та Анатолій Калениченко, Олег Репецький. Допомагати із розробкою концепції запросили поета Івана Малковича, підтримали відомі музиканти і поети.

Про це передає сайт Gazeta.ua.

Попередні відбіркові конкурси проходять у кількох містах. У Чернівцях конкурсні програми у жанрах поп- та рок-музики проходить у Літньому театрі, а конкурс авторської пісні та співаної поезії організатори винесли у низину парку, де практично не було глядачів, крім самих учасників і журі. Концерти рок-музикантів тривають по 2 дні. У рок-змаганнях беруть участь гурти "Воплі Відоплясова", "Брати Гадюкіни", "Квартира №50", "Зимовий сад" та багато інших. Змагання поводять в 3 категоріях. Поп-виконавців приїхало найбільше – 78. Рокерів зібралось три десятки, а співців, що виконували авторські пісні, – 48.

На завершальному концерті місцева міліція переслідувала будь-які прояви "націоналізму", затримувала молодих дівчат, котрі були вдягнені у жовті кофтинки та блакитні спідниці. Їх силоміць виводили за межі стадіону. На знак протесту проти цього міліцейського свавілля просто під час концерту виступили Марійка Бурмака та Василь Жданкін. Жданкін отримав Гран-прі фестивалю. Перші та другі місця в номінації рок-ансамблі - Сестричка Віка (Львів), "Кому вниз" (Київ), "Брати Гадюкіни" (Львів). Серед співаків перше місце: Едуард Драч (Черкаси) та Віктор Морозов (Львів).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ