Підтримати нас

100 років пам'яті бою під Крутами: день, який змінив історію України

Автор статті
28 січня 2018 06:55
1,184
Поширити:

29 січня в Україні відзначається День пам'яті Героїв Крут – київських студентів, учасників бою з більшовицькою армією рівно 100 років тому.

29 січня в Україні відзначається День пам'яті Героїв Крут – київських студентів, учасників бою з більшовицькою армією рівно 100 років тому.

Інформація про події 29 січня 1918 року поблизу селища Крути Чернігівської області залишається до кінця нез'ясованою. Зокрема, мова йде про кількість студентів, гімназистів і курсантів, яких за різними даними було від 300 до 600 осіб. Ці молоді люди вступили в нерівний бій з багатотисячною армією більшовиків на підступах до Києва. Дані про кількість наступаючої армії також різняться. За різними даними, більшовицьке військо налічувало від 3 до 6 тисяч осіб.

ІСТОРИЧНІ ФАКТИ

В кінці січня 1917 року Українська Центральна Рада прийняла IV Універсал, який проголошував самостійність і незалежність Української Народної Республіки (УНР) як вільного суверенної держави українського народу. Тоді УНР сподівалася на федеративні відносини з демократичною Росією. Однак більшовики висунули УНР ультимативні вимоги, які були відхилені. У маніфесті було зазначено, що право України на відокремлення від Росії визнається тільки за умов, які по суті означали втручання у внутрішні справи. Тоді ця вимога була відхилена, що і призвело до наступу російської армії.

Фото: memory.gov.ua

Рік по тому більшовики встановили контроль над Харківською, Катеринославською і Полтавською губерніями і розгорнули наступ на Київ. Наступ більшовицькі війська вели двома групами: одна уздовж залізниці Харків-Полтава-Київ, друга - в напрямку Курськ-Бахмач-Київ. Кілька днів запеклі бої йшли на станції "Бахмач", в нерівному бою українська армія була змушена відступити до станції "Крути".

29 січня 2018 року в 130 кілометрах на північний схід Києва, на залізничній платформі біля селища Крути і села Пам'ятне більшовицька армія Михайла Муравйова вступила в бій зі студентами, школярами та 20 офіцерами, у яких на озброєнні були до 16 кулеметів і одна гармата.

Фото: memory.gov.ua

Згідно з даними Українського інституту національної пам'яті, в підкріплення українських частин у Крути направили першу українську юнацьку школу ім. Б. Хмельницького. Також туди вирушили студенти-добровольці і добровольці з підрозділів місцевого Вільного козацтва з Ніжина. Переважна їх більшість була погано підготовлена і озброєна. Протягом усього дня вони вели бій за станцію з військами, які були на відміну від українських студентів добре озброєні і з артилерією.

ІМЕНА І ВТРАТИ

Після багатогодинного бою українські війська організовано відступили від станції "Крути" до своїх ешелонів, скориставшись сутінками. Під час відступу близько 30 студентів і гімназистів, які були в резерві, потрапили в полон. На наступний день вони були розстріляні.

Втрати українських військ під Крутами оцінюють в 70-100 загиблих. Кількість загиблих з числа нападників оцінюється по-різному, в тому числі, називається число близько 300 осіб.

На сьогоднішній день відомі прізвища і імена 20 з героїв Крут.

Фото: kruty.org.ua

Це студенти Народного університету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сірик, Омельченко (сотник); студенти університету Св. Володимира – Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрєєв; гімназист 2-й Кирило-Мефодіївської гімназії – Андрій Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич (6-ий клас), Григор Пипський (галичанин), Іван Сорокевич (7-ий клас), Павло Кольченко (прапорщик) і Микола Ганкевич (8-ий клас). Внаслідок бойових дій тіла загиблих українців поховали на Аскольдовій могилі в Києві.

 

 

Фото: kruty.org.ua

Затримавши ворога на чотири дні, київські юнаки дали можливість укласти Брест-Литовський мир, що де-факто означало міжнародне визнання української незалежності.

ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ

Указ президента України про "День пам'яті Героїв Крут" був підписаний 15-го січня 2007-го року. У 2018 році заходи за участю президента України Петра Порошенка будуть проходити в селі Пам'ятне 28 січня. О 12.00 біля Меморіального комплексу пройде церемонія пам'яті, вручення Державних прапорів з пам'ятними стрічками, прем'єрне виконання концертного маршу "Героям Крут".

29 січня в 12.00 в Києві на Лук'янівському цвинтарі в рамках заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921рр. відбудеться вшанування пам'яті Володимира Наумовича і Володимира Шульгина, загиблих в бою з більшовиками під станцією Крути. Крім того, відбудеться покладання квітів до могили українських поетів Олександра Олеся і Олега Кандиби (Ольжича), які перепоховані на Лук'янівському кладовищі. У заходах візьмуть участь родичі загиблих крутянців, представники духовенства, органів державної влади, громадські діячі.

Також до 100-річчя історичної події відбудеться реконструкція бою на заводі "Арсенал". О 18.30 актори відтворять події, які відбувалися в кінці січня 1918 року. Після реконструкції відбудеться традиційний факельний марш від Арсенальної площі до Аскольдової могили присвячений героям Крут.

Фото: в 2017 році 30 солдатів у формі більшовиків і бійців УНР розіграли бій.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ