Підтримати нас

З’їзд німців України

Vgoru
29 грудня 2009
Поширити:


Тетяна Крючкова, “Вгору”
У Ворзелі під Києвом 5-6 грудня відбувся 4-й З’їзд німців України.Були присутні делегати від 27територіально-адміністративних одиниць України.
Нашу область представляли Тетяна Міллер та Володимир Меркель,а до Ради З’їзду знову було обрано голову Херсонського обласного товариства німців України“Відергебурт” Євгенію Арутюнян.
На З’їзді одноголосно прийняли Програму етносоціального розвитку німецької меншини України,яка передбачає, у першу чергу, збереження і розвиток національної самосвідомості народу,його культури,мови,способу існування та історичних перспектив.
Пріоритетною сферою визнали сприяння вдосконаленню законодавства та нормативної бази,міжурядових домовленостей для створення умов для розвитку німецької меншини в Україні.
Серед інших важливих пріоритетів–сприяння подоланню наслідків депортації,політичної реабілітації та відновлення в правах етнічних німців України.
Як зазначила Тетяна Міллер, у рамках програми збереження та розвитку німецької мови, культури та освітньої системи, Гете-Інститутом розробляється нова програма широкого вивчення німецької мови з використанням телебачення.Буде продовжено проекти з гуманітарної підтримки людей похилого віку німецької національності.
Крім того, планується перед Державним переписом населення України у 2011році провести моніторинг етнічних німців:вони повинні підтвердити свою національність для участі в подальших проектах німецького уряду.
Уже традиційно будуть проводитися дні німецької культури,фестивалі по регіонам,мовні та мовно-спортивні табори.У процесі вирішення питання про “карту німця”–документа, який дасть можливість безвізового в’їзду та працевлаштування в Німеччині.
Отримати консультацію з цього та інших питань можна за адресою:вул.Суворова,29,кімн.419,кожної середи з 10 до 13год.,тел.0662700674.
ОСТАННІ НОВИНИ