Підтримати нас

Зарплатня – після самогубства на комбайновому заводі

Vgoru
27 грудня 2006
Поширити:


Наталя Мельникова
Гріх казати, але склалося враження, що „нагорі” посадовці й далі не звертали б уваги на біди херсонських комбайнобудівників, якби не самогубство 58-річного токаря Юрія Аттясова...
Минулої середи його знайшли повішеним прямо в цеху, де він працював. Чи від нужденного життя без зарплатні (4 місяці!) вкоротив собі віку чоловік, чи з якихось інших причин, має встановити спеціально створена комісія із представників міліції, СБУ та профкому комбінату.
Але в тому, що негаразди на роботі відбилися на душевному стані людини, – немає сумнівів. І ось після самогубства токаря на заводі почали спішно виплачувати гроші.
Корпорація “Інтерпайп” терміново прислала до Херсона свого представника: виконувачка обов’язків голови наглядової ради ВАТ “Херсонські комбайни” Заіра Махачєва приїхала із Києва у четвер і зустрілася з губернатором Борисом Сіленковим та профспілковим комітетом заводу. Там вона розповіла, що “Інтерпайп” цьогоріч вклав у виробництво зернозбиральних комбайнів “Славутич” $2 мільйони, але дотепер не отримав прибутку від капіталовкладення. З початку року завод побудував і продав 80 комбайнів: частину НАК “Украгролізинг”, частину – фермерам, але 30% компенсацію за державною програмою на здешевлення вітчизняних комбайнів отримав тільки у розмірі 3 млн. гривень. Рівно на недоотриману суму – 6 млн. і не видали заробітну платню комбайнобудівникам.
Як стверджує перший заступник голови облдержадміністрації Ігор Яковлєв, насправді зарплату почали виплачувати не через трагедію, а тому, що депутати облради ще місяць тому звернулися до інвестора з вимогою погасити борги. От він і він виплатив: за серпень і вересень – у минулий четвер, за жовтень – у п’ятницю, за листопад – у понеділок.
Із того, що говорила за зустрічі Заіра Махачєва, можна було зробити висновок: не виплачуючи зарплатню робітникам, інвестор хоче “вибити” борги в держави, а ще краще: змусити високопосадовців підтримати вітчизняного виробника комбайнів. Адже зараз державної політики у галузі сільгоспмашинобудування не відчувається. Окрім невиплати 30% компенсації та за лізинговими програмами, не додає оптимізму й відміна митних зборів та податкових платежів для закордонних комбайнів. Тож експансія російських “Донів” на український ринок продовжується. Столичні ЗМІ нещодавно сповістили, що “Россельмаш” збирається розміщувати свої замовлення на херсонському заводі.
Між тим, “Інтерпайп” обіцяє не відмовлятись від виробництва зернозбиральних комбайнів “Славутич”, але переглянути маркетинговий план – 2007 і збільшити обсяги виробництва жниварок. Наступного року на “Херсонських комбайнах” нібито планують виготовити їх 1100 штук, а також 300 комбайнів. Але у січні працювати завод не буде – зараз обігових коштів для закупівлі матеріалів на ВАТ немає, сповістила Заіра Махачєва, і на роботу працівників покличуть аж у лютому. Хоча далеко не всі працівники заводу вірять у правдивість таких планів – із початку року з ВАТ “Херсонські комбайни” звільнилося понад 700 людей.
ОСТАННІ НОВИНИ