Підтримати нас

Уникнути небезпеки

Vgoru
29 грудня 2005
Поширити:


Наталя Мельникова
Півтора року в Херсоні тривав спільний проект місцевих наркологів із місією Програми розвитку ООН по впровадженню замісної терапії для лікування ін’єкційних наркоманів. За словами заступниці начальника облуправління охорони здоров’я Наталії Марченко, на Херсонщині під наглядом наркологів знаходяться 4103 людини, у половини з них діагностована нарко- або токсикоманія. ВІЛ-інфікованих серед нас зараз 495 осіб, восьмеро – хворі.
У грудні представники Організації Об’єднаних Націй оцінювали результати проекту в Херсоні.
Сутність замісної терапії полягає в наступному. Залежний від ін’єкційних наркотиків пацієнт приймає під наглядом лікаря таблетку бупренорфіну (зареєстрована назва “Еднок”, Індія). Цей препарат на кшталт опіату блокує рецептори ділянок мозку на потребу в дозі, але не викликає залежності. Лікування замісною терапією доволі дороге – 1,5 тисячі доларів на рік. Кошти надала Програма ООН, тому в Херсонському наркодиспансері для участі в проекті пацієнтів відбирали ретельно. Тільки тих, хто до цього безрезультатно лікувався традиційним методом, має супутні хвороби і приймає наркотики більше 5 років. Все одно із 40 залежних до кінця лікування витримали тільки двадцятеро. Але це хороший показник, стверджує головлікар наркодиспансеру Іван Гаркуша. Словацький експерт доктор Любомир Окрухлиця теж високо оцінив роботу херсонських медиків наркодиспансеру. Він розповів, що у його рідній Братиславі із 10 тисяч наркоманів інфіковані ВІЛ тільки двоє. Бо в Словаччині замісну терапію почали застосовувати вже давно. А вона, крім того, що допомагає позбавитися наркозалежності, ще й унеможливлює ризик передачі інфекції через шприц.
Хоч проект ООН і завершився, але замісну терапію наші лікарі продовжуватимуть вже за допомоги Глобального Фонду.
За словами фахівців, котрі займаються проблемами ВІЛ/СНІДУ, поінформованість українців про методи запобігання зараженню цією хворобою катастрофічно низька.
Центр молодіжних ініціатив “Тотем” розпочав короткотермінову кампанію з соціальної реклами “Любов = безпека: зроби собі закладку!”, спрямовану на підвищення обізнаності молоді з проблем ВІЛ. Молодіжна організація надрукувала 20 тисяч закладок із інформацією про те, чому потрібно користуватися презервативами та проходити тестування на ВІЛ-інфекцію. Більше 3 тисяч “розумних” закладок вже розійшлися по бібліотеках, навчальних закладах та виправних колоніях. Автори проекту вказали в закладці й адресу лабораторії, де можна пройти обстеження, – у Центрі профілактики й боротьби з ВІЛ/СНІД на Береговому проїзді, 3. Причому, тестування, як і попередня та післяаналізова консультація, безкоштовні.
ОСТАННІ НОВИНИ