Підтримати нас

Прозорий світ акварелей

Vgoru
29 грудня 2010
Поширити:

Прозорий світ акварелей


Тетяна Крючкова, “Вгору”
Фото Леоніда Бондарчука

Минулої п’ятниці, 23 грудня, у Херсонському художньому музеї відбулося урочисте відкриття виставки відомого художника, справжнього патріарха живопису Георгія Петровича Петрова.
“Акварельні сонети Георгія Петрова” – такою назвою об’єднані майже шістдесят камерних робіт митця. Мабуть, важко назвати художника, який так майстерно здатен передати найтонші нюанси настроїв природи – такої неповторної кожної миті.
Петрову підвладні усі її світи: з грозами і дощами, спекою і туманами, калейдоскопом пір року. Він помічає красу навколишнього світу навіть у тому, що часто здається нам буденним і нецікавим – у старій хатині (“Хата, якої нема”, “Куточок двору”), звичайному міському пейзажі (“Біля центрального ринку”, “Місто. Весна”, “Церква на старому кладовищі”). Найхарактерніша риса акварелей Петрова – їх прозорість і “невагомість”. Саме такими – кришталево-прозорими – виглядають “Тане сніг”, “Іде весна”, “Спекотний день”, “Мальви біля двору”, “Біля моря. Вечірній спокій” та ще багато інших робіт митця. Викликають захоплення ніжно-рожеві, надзвичайно тендітні “Мальвочки” і сонячно-яскравий “Натюрморт з абрикосами”, а насичено-фіолетовий “Дельфініум” створює ностальгічний настрій. А написаний у цікавій манері “Натюрморт” пронизаний просто-таки врубелівським настроєм, щось є східно-таємниче у ньому. Часом навіть здається, ніби сам Творець керує пензлем митця.
Відкриття виставки Георгія Петрова було урочистим: звучала музика Моцарта у виконанні струнного квартету “Времена года”. Важко уявити акварелі Петрова на фоні іншої музики: вони органічно доповнювали одне одного легкістю і прозорістю звучання і виконання. Привітати художника прийшли друзі, колеги, і в кожного знайшлося, що сказати про його творчість, яка завжди радує шанувальників митця. А Георгій Петрович продовжує наполегливо працювати, і ми з нетерпінням чекаємо на роботи його “карпатського” циклу і бажаємо художнику здоров’я, натхнення і радості у Новому році..

На фото: Георгій Петров у своїй майстерні.
ОСТАННІ НОВИНИ