Підтримати нас

Опрос

Vgoru
29 грудня 2005
Поширити:



Над опитуванням працювали Наталя Бімбірайте, Сергій Смаль, Максим Соловйов,

Володимир Федорович Ходаковський,
Голова Херсонської обласної ради

Я б хотів акцентувати увагу не на події, а на дуже важливому для нашої області явищі. Не секрет, що цей рік був дуже складним, постійно виникали непорозуміння між різними гілками влади, і депутатам обласної ради нелегко було в цій ситуації приймати адекватні рішення. Але, мабуть, саме ці складні умови й допомогли їм усвідомити свою роль в житті області. Хочу сказати, що саме цього року депутати продемонстрували громадянську зрілість, відповідальність за свої рішення. Наведу лише два приклади. Певні сили через обладміністрацію внесли пропозицію продати чотири об’єкти комунальної власності – ВАТ “Херсонський аеропорт”, радгосп “Янтарний”, підприємство з оптово-роздрібної торгівлі “Херсонпродресурси” та “Херсоноблфармація” – усього за 14 мільйонів гривень. Але депутати на сесії вирішили: не делегувати право розпоряджатися комунальним майном облдержадміністрації, не продавати і не віддавати в заставу комунальне майно аж до кінця виборчої кампанії. Другий приклад: депутати обласної ради зараз роблять все, щоб забезпечити прозорість місцевих виборів.
Борис Віталійович Сіленков
Голова Херсонської облдержадміністрації

У цьому році було дуже багато важливих подій для Херсонщини, серед них можна назвати відкриття дорожного переїзду по Каховській ГЕС із випередженням графіка здачі цього об’єкту на цілий рік. Економічна вигода від завершеного на рік раніше переїзду – 300 млн. гривень. Безумовно, й візит Президента підкреслює важливість цієї події.
Не менш важливою подією можна назвати й рейтингове зростання нашої області. Так, наша область уперше за останні 10 років у рейтингу Кабміну піднялася з другого десятка на 14 місце. Із усіх показників, за якими Кабмін оцінює місце в рейтингу, 25 пов’язані з економічними успіхами.
Алла Миколаївна Тютюнник
Президент Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я, шеф-редактор “Вгору”
Дуже важлива подія для Херсонщини сталася в січні цього року. В обласному Апеляційному суді під час відкритого судового процесу суддя Ратушна заборонила журналістам користуватися відео, фото та аудіотехнікою. Довгі роки так чинили практично усі судді області, а журналісти підкорялися. Але тоді в січні судили адвоката, який захищав ЗМІ, – судили за надуманою і сфальсифікованою справою. І 12 журналістів різних ЗМІ в залі суду відмовилися вимкнути техніку, бо мають право на професійну діяльність. Думаю, то був переломний момент у стосунках судів, ЗМІ й громадськості: при увімкнених диктофонах і відеокамерах суддям стало важче виносити неправедні рішення. І зараз в області вже є десятки справедливих судових рішень, які ще рік тому були б неможливі. А якщо наші суди почнуть працювати відкрито й дотримуватися законів, то зміниться і все життя в країні.
Валентина Іванівна Січова
Директор приватного підприємства “Аудит-Гарант”
Позитивні події року для Херсонщини – ввід мосту через Каховське водосховище раніше запланованого терміну – це дуже вигідно нашій області з економічного боку. Це проведення прозорого аукціону з продажу земельної ділянки у Генічеському районі. Гарний приклад того, як ми будемо жити, якщо усі без винятку будуть дотримуватися Закону. Аналогія в Україні – продаж “Криворіжсталі”. Приємно, що люди стали активнішими, тому й позитивних зрушень побільшало.
Але є приклади, коли інтереси громади продаються за копійки, які “осідають” у приватних кишенях – це відведення величезної земельної ділянки вздовж Дніпра компанії “Берег” в Антонівці. Цей приклад чітко характеризує поведінку системи, що склалася раніше.
Дуже тривожним сигналом було масове отруєння у Бериславському районі, коли невідомі почали різати на металолом баки, де зберігалися міндобрива. Існує загроза екологічної катастрофи, бо ніхто не знає, скільки ще таких необлікованих “подарунків” розкидано по області.
Анатолій Іванович Кичинський
Член Національної Спілки письменників
України
Скоріш за все, найголовнішою подією минулого року для Херсонщини було те, що нічого не було. І це, безумовно, дуже погано, але, на жаль, наша область перебуває в якомусь анабіозі, де нічого не відбувається. Нічого не покращилося ні в сфері культури, ні в сфері економіки чи господарської діяльності. Ми так і залишаємося провінційною областю. Взагалі, ніяких значимих подій для Херсонщини в минулому році не відбулося.
ОСТАННІ НОВИНИ