Підтримати нас

Об’єднатися за принципом кладовища

Автор статті
04 липня 2018 07:00
1,314
Поширити:

Чиновники Херсонської ОДА, намагаючись нав’язати жителям Херсонщини своє бачення створення об’єднаних територіальних громад, придумують все нові дуже екстравагантні аргументи.

Старозбур’ївчан чекає  «подворовий обхід». На такому «заході» наполіг голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв. Це сталося на робочий нараді, де йшлося  про створення об’єднаних територіальних громад у Голопристанському районі.

Нараду в ОДА зібрали 2 липня за ініціативи депутата Верховної Ради Федора Негоя. Саме до нього старозбур’ївчани звернулися за допомогою, адже обласна адміністрація  подовжує всіляко гальмувати об’єднання Старої Збур’ївки з Голою Пристанню.

Кому сниться Новозбур’ївська ОТГ

Андрій Гордєєв підтримав цю ініціативу нардепа не стільки щоб врегулювати конфліктну ситуацію між обласною владою та органами місцевого самоврядування Старої Збур’ївки і Голої Пристані, скільки дещо з інших міркувань. Як він сам зазначив на зустрічі, бажано,  щоб народний депутат заслухав думку всіх учасників (представників не тільки Старої Збур’ївки, Голої Пристані, Нової Збур’ївки, обласної влади, але й незалежних експертів, зокрема - керівниць регіонального відділення Асоціації міст України, Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування) та переконався, що ніякого політичного підґрунтя в цьому конфлікті немає. Голова Херсонської ОДА двічі підкреслив: в ситуації, що склалася, ніяким Віталієм Соловйовим (керівником Голопристанської райради, кумом губернатора Андрія Гордєєва) навіть «не пахне».

Нагадаємо, процедуру об’єднання ці два населених пункту почали ще торік. Але обласна влада досі під різними приводами не погоджує створення Голопристанської ОТГ у такому складі.

Спочатку заявили, що між селом та містом пролягає непереборна водна перешкода. Тож мешканці Старої Збур’ївки не зможуть отримувати послуги в Голій Пристані. Потім - начебто не вистачає якихось документів. Згодом «чомусь не побачили», де написана назва майбутньої ОТГ, і це також стало ще одним офіційним приводом для відмови у погодженні об’єднання. А неофіційно - говорили, що «під Віталія Соловйова» готується Новозбур’ївська ОТГ, та якщо Стара Збур’ївка об’єднається з Голою Пристанню, то  створити потрібну громаду стане неможливим.

Ситуація дещо змінилася у травні цього року.  Президент України підписав Закон, яким містам обласного значення надано статусу ОТГ. А Гола Пристань – якраз місто обласного значення. Тобто, тепер процедура  значно спростилася. І вже не потрібно «з нуля» створювати Голопристанську ОТГ,   село  може просто приєднатися до міста.

Отже, Стара Збур’ївка та Гола Пристань офіційно повідомили Херсонську ОДА (а також Кабінет Міністрів та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, щоб унеможливити можливі перешкоди з боку обласної влади), що починають нову процедуру - процедуру приєднання. 

«У відповідь»  влада на сесії обласної ради 1 червня вирішила негайно затвердити нову редакцію плану формування громад, за яким Стара Збур’ївка все ж таки має увійти до складу Новозбур’ївській ОТГ.

Це питання викликало на сесії  найбільші суперечки,  депутати поверталися до нього тричі. Врешті-решт, більшістю голосів вирішено: станом на 1 червня затвердити не нову, а оновлену редакцію перспективного плану формування територій громад,. Тобто змінити тільки ті  частини перспективного плану, де нові громади вже об’єдналися за іншими конфігураціями, не так, як передбачалося в плані. А ті частини плану, де ще немає нових ОТГ,  залишити у попередній редакції.   

Проте «якимось дивом» на сайті Херсонської обласної ради оприлюднено зовсім інше рішення, про все ж таки начебто «схвалену депутатами» нову редакцію. Причому,  села, що не об’єдналися та ні до кого не приєдналися, вказані в новій редакції окремим рядком. Але Стара Збур’ївка в тому переліку  залишилась у складі неіснуючої Новозбур’ївської ОТГ!

Після цього старозбур’ївчани  вже звернулися за допомогою до народного депутата, обраного від  їх округу,  Федора Негоя.

«Де жа вю»

Робоча нарада розпочалася з тих самих офіційних «зауважень», які озвучив директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Дмитро Бутрій. Він знову без тіні збентеження говорив про відсутність спільних меж, про непереборну водну перешкоду.  Директор Департаменту знову нарікав, що старозбур’ївчанам  доведеться їздити до Голої Пристані  не напряму, а через Нову Збур’ївку, і що в документах наявні недоліки, і що це суперечить перспективному плану формування територій громад.

Дмитро Бутрій (на фото справа): «Таке об’єднання неможливо з об’єктивних причин»…

Тож меру Голої Пристані Олександру Бабичу та старозбур’ївському сільському голові  Віктору Маруняку вкотре і спільні межі на карті довелося показати, і повний пакет документів, і вимоги законів процитувати.  І навіть зайвий раз зауважили, що Рибальче до Чулаківки приєднали, хоча між ними теж немає прямого сполучення:

- Вони спокійно їздять через Стару Збур’ївку, ми ж їм шлагбаум не ставимо, - додав голова сільради. - А територія Нової Збур’ївки це що, хіба не територія України?

А Олександр Бабич додав, що зараз тільки одна ОТГ в області (з 27-ми) сформована згідно з перспективним планом, усі інші - всупереч.

Після цього розмова «повернула» в іншу площину: Андрій Гордєєв палко апелював до присутніх історичними та етнічними спільними рисами Старої та Нової Збур’ївок.

Могили –  магніт реформ

Головним хворобливим аргументом нової теми стало кладовище обох Збур’ївок. Мовляв, не личить проводити межу по могилах спільних предків селян.

Дійсно, посередині між Збур’ївками розташоване кладовище. Проте воно вже розділене, дорогою. Одна частина поховань належить до Старої, інша - до Нової. Тобто «кордон» там уже існує.

Звісно, з цього приводу зайве дискутувати і щось доводити. Але ж, як відомо, в області вже є більш неймовірні межі, ніж дорога між двома кладовищами. Наприклад, межа між Каїрами та Горностаївкою. Ці два населених пункти теж зовсім поруч, їх вулиці розділяє невеличка балка. Каїри до об’єднання належали до Горностаївського району. Проте приєдналися  до  Любимівки Каховського району, до якої відстань удвічі більша, ніж зі Старої Збур’ївки до Голої Пристані.

Але найцікавіше те, як у результаті пролягає офіційна межа між колишніми сусідами: частина районної Горностаївської лікарні та частина житлового п'ятиповерхового будинку залишилися в Горностаївському районі, а інші частини опинилися - в Каховському.  Тим не менш, обласна влада такий «розпил» нерухомого майна та живих людей не тільки по сусідніх громадах, та навіть по різних районах, - погодила.

Останній аргумент - «п’ята колона»

Ще однією  рятівною соломинкою в позиції обласної влади виявилася «думка громади». Мабуть, тут треба трохи прояснити, про що йдеться.

Серед мешканців Старої Збур’ївки з’явилася опозиція.  Вона стверджує, що Віктор Маруняк займається маніпуляціями та ігнорує бажання більшості місцевого населення, яке насправді прагне поєднатися з Новою Збур’ївкою. Представляли цю опозицію на робочий нараді в ОДА щодо створення об’єднаних територіальних громад у Голопристанському районі:

- депутат сільради Старої Збур’ївки, приватний підприємець Василь Пиріг; 

- мешканка м. Гола Пристань Надія Цикура, яка представляється членкинею правління Міжнародного комітету з захисту прав людини

- херсонка Лариса Щепьоткіна, більш відома як проросійська активістка і прихильниця «Концепції громадської безпеки» (КОБ) - у деяких публікаціях спільноти прихильників КОБ відносять до тоталітарних сект, й існує припущення, що рух створено не без підтримки російських спецслужб;

- чоловік, який із невідомих причин не називає свого прізвища, а представляється просто Михайлом Юрійовичем.

Отже, на зустрічі в ОДА вони знову наполягали, що громадські слухання, де більшість присутніх проголосувала за Голу Пристань, - це не показник. Тому що на слуханнях була не вся громада. А щоб вибір, з ким об’єднуватися, був «справжній», треба зайти в кожну хату та опитати кожного мешканця села.

І тут постало питання: а якщо більшість усе ж вибере Голу Пристань, то тоді Херсонська ОДА погодить об’єднання?  

Голова ОДА на питання відповів питанням: «А що тоді робити з Новою Збур’ївкою?»  На що мер Голої Пристані Олександр Бабич резонно відповів: «А при чому тут ми? Хай вони самі вирішують, до кого приєднатися: чи до нас, чи до Чулаківки, до Долматівки, хай хоч ОТГ з Кардашинкою створюють - це має бути їх добровільний вибір».  

Андрій Гордєєв: «А що нам відповість присутня тут Таїсія Іванівна, голова Новозбур’ївської сільради?»

Голова Новозбур’ївської сільради Таїсія Самойленко  заявила категорично: «Ми ні до кого приєднуватися не хочемо, наші депутати питали людей - ніхто не хоче. Якщо б було можливо залишитися окремо, залишилися б, ми й так спроможні».

Отже, вислухавши  усі думки учасників наради, Андрій Гордєєв розпорядився створити комісію з представників присутніх органів самоврядування, розробити анкету з різними варіантами приєднання/об’єднання, провести подворовий обхід в обох сільрадах, та встановити, чого прагне населення.

На запитання сільського голови Віктора Маруняка, а що робити з результатами громадського слухання, на яких законних засадах визнавати його недійсним, губернатор голосно «зірвався»: «Буде моє розпорядження, вам цього замало?!»

Майже теж саме питання: навіщо ж додаткове опитування, якщо громадські слухання були найчисленніші за всю історію Старої Збур’ївки (це підтвердили навіть представники Нової Збур’ївки, яких теж запрошували на слухання) і всіх передбачених законом процедур було дотримано, ми задали після наради директору регіонального відділення Асоціації міст України Ларисі Оленковській.

- На мою думку, обласна влада допустила політичну помилку з самого початку, коли тільки формувався перспективний план об’єднання територій громад, - вважає Лариса Оленковська. - Запланували створити два центри ОТГ на відстані 7 км одне від одного. А що таке 7 кілометрів? Якщо взяти Херсон, то це - як відстань від Таврійського мікрорайону до центру міста, мій онук щодня так до школи їздить. А в результаті політична помилка переросла в конфліктну ситуацію. І тепер треба дуже виважено вирішувати цей конфлікт, тому подворовий обхід зайвим не буде. Але іншим селам я все ж таки рекомендувала б затвердити на місцевому рівні рішенням сесії процедуру, за якою буде враховуватися думка громади: чи то подворовий обхід, чи - громадські слухання, чи опитування якогось відсотка населення. І якщо це громадські слухання, то теж вказати, з якої кількості присутніх рішення визнається легітимним. Закон цього не вимагає, але так легше уникнути «зайвих питань».

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ